onsdag, maj 31, 2006

dagens musik.

Till jobbet – Kings of Convenience
På jobbet – New Order och Bo Kaspers, samt en skvätt Morrissey och Moneybrother (jag valde dock inte musiken på jobbet, det är tur att gnagarkillen ändå har bra smak)
Från jobbet – Kings of Convenience
Pluggmusik 1 – Saint Etienne
Pluggmusik 2 – Postal Service
Pluggmusik 3 – The Magic Numbers

Som dagens låt blir det jämt skägg mellan Postal Service – Such Great Heights och The Magic Numbers – This Love. Fast This Love vinner nog. Idag.

Jag har så fruktansvärt bra musiksmak.

wtf?

Alltså. Pedofilparti i Holland? Nu har jag ju mycket svårt att tro att det är ett nybildat parti som heter Pedofilpartiet eller liknande som DN gärna vill få det att framstå som, men det hindrar ju inte känslan av absurditet. Och sen ska man ju inte lägga för stor vikt vid statistik som presenteras såhär, men ”67 procent menade att främjande av pedofili borde vara olagligt.” Övriga 33% då? Uhu. Holland känns som ett konstigt land.

måndag, maj 29, 2006

mina fina.

-Oj, det var stora blommor!
Den äldre herren kikade upp då jag försökte stövla förbi hans ben när jag skulle av tunnelbanan och märkte min jättebukett med blommor jag släpade på. Buketten är 1m hög. Ja, jag har mätt. Idag var det min sista dag på mitt gamla extrajobb. Ska man vara exakt så ska jag ju jobba där en vecka i juli, men då är alla andra på semester och det är två månader till dess. Så idag var det min sista dag på mitt gamla extrajobb. När jag kom dit så var det fullt hus för att vara kvällstid. Efter en liten stund kom buketten budad till kontoret och jävlars vad glad jag blev. När jag har jobbat mig nöjd så ska jag skola om mig till florist och öppna en liten liten blomsterbutik som ska se ut som en djungel. Sen ringde chefen och frågade om jag hade fått blommorna och sa att tiden går så fort när man har roligt och hej och hå. Eftersom det inte var något blompapper till, bara cellofan, så var det en och annan som tittade avundsjukt på mina fina fina blommor på vägen hem sen. Justja, jag fick ju en sån här också, fast ljusgrön. Och den är ju skapligt snygg ja. Jisses. Så glad jag blev!

(och det dåliga fotot beror på mobilen, inte på mig)

söndag, maj 28, 2006

koltrast vs katt.

Tystnaden blev inte som jag tänkt mig. Katten, som heter Diva och antagligen kan klassas som en av de fegaste utekatterna i världen då hon exempelvis är rädd för vinden och inte vågar stanna kvar på gården själv om mamma och pappa tar en promenad, är utsatt för en massiv mobbing. Av en koltrast. Pappa påstod att det varit ett jävla liv på fåglarna senaste veckan. Igår upptäckte vi varför. Stackars katten låg och tryckte bakom ett bildäck samtidigt som koltrasten hoppade fram och tillbaka på marken framför bildäcket och skrek och skrek och skrek och skrek och skrek och skrek och… Ja. Det hela fortsatte ända tills jag helt enkelt gick ut och hämtade katten. Fågeln flaxade iväg, katten såg så glad ut som en katt kan se ut att vara då jag hämtade henne till andra sidan huset. Jag gick in, Diva satt på trappan och spanade. Ett par minuter senare satt en mycket frågande fågel framför bildäcket och skrek och skrek och skrek och försökte få syn på katten. Sen blev det tyst, tills skrikandet började på andra sidan huset. Koltrastjäveln hade smart nog letat upp katten på andra sidan huset och satt i ett äppelträd och skrek, oavbrutet. Katten på trappan, stirrandes på fågeln. Mamma gick ut och skrek i kapp med fågeln tills fågeln försvann. Tyst i fem minuter, sen hördes fågelskrik från granngården, så en vild gissning är ju att katten hade flytt dit. Stackars Diva. Det här har alltså pågått i en veckas tid, varje kväll. Och inte lär det väl ha tagit slut igår. Fast sist jag såg henne så åt hon upp en nyfångad sork i rekordfart, så hon kanske inte klagar så mycket.

Koltrast – Katt
3 – 1

fredag, maj 26, 2006

onion.

Sådärja. Då har jag pussat K hejdå för helgen, jobbat fram till lunch, försökt hitta födelsedagspresenter till födelsedagsbarn och morsdagspresent till mamma utan större lycka, ätit en grillad med bröd (bara ketchup), blivit blöt i regnet och diskat upp all disk. Nu äter jag yalla-yoghurten jag glömde i kylen imorse, lyssnar på Emmylou Harris & Mark Knopfler och laddar min ipod. En väska ska packas och soporna ska slängas, sen tar jag tåget till landet. Där ska jag försöka ta det så lugnt som möjligt, på order både från min omgivning och mig själv. Fast jag ska nog hinna med att klippa håret och läsa ut boken som jag ska redovisa på tisdag. Och kanske fila lite på hemtentan som ska vara inlämnad på måndag. Jag hade gärna sett Josh Ritter imorgon på Popaganda, men det är smällar man får ta. Just nu är jag inte avundsjuk på de blöta små indieungarna som trängs på Universitets gräsmattor. Åker hellre till landet där gräset är grönare, maten är godare, tystnaden är vackrare, katten mjukare och där till och med tiden tar det lugnt. Jag ska ta det lugnt, slappna av och bli ompysslad. Om K skulle få säga föregående mening med andra ord skulle han säga att jag ska löka. Det är ett bra ord. Lökeri.

torsdag, maj 25, 2006

egon hjärta tv.

Jag älskar modedokusåpor. Jag gör verkligen det. Igår avslutades Top Model och Freja vann helt rättvist. På lördag börjar tydligen Top Model Australien, som jag kommer att missa första avsnittet av, men det går väl alltid i repris. Nästa onsdag tjongar Top Model England igång, vilket kommer bli en fröjd för örat och jag kommer mysa i soffan än mer än förut. Inte nog med det, säsong två av Project Runway har också börjat och det programmet tycker jag nog egentligen mer om än Top Model. Det är roligt att se hur människor skapar en slags konst, antingen med tyg eller med sina kroppar. Faktiskt. Me love.

måndag, maj 22, 2006

skolaskolajobb.

Två veckor kvar. En hemtenta, en bok som ska läsas och redovisas, några lektioner som ska prickas av i närvarolistan och en tenta till. Sen tror jag fan det är klart. No more English. Ja, jag tänker ju inte sluta prata språket, tvärtom. Men aldrig mer att jag läser språk på den här nivån. Inte för att det var så svårt, det var mest sjukt dåligt planerade kurser som gjorde allt bara jobbigt. Och jag är ingen språkmänniska, inte på det sättet. Men jag har lärt mig otroligt mycket. Fast nu längtar jag tills i höst. En hel termin kreativt skrivande. Jag hoppas verkligen det blir roligt. Sen en hel termin till med det roligaste av allt. Medie- och kommunikationsvetenskap. Därefter kanske en termin till, eller så blir jag helt enkelt klar då. Det känns läskigt det med. Om ett år kanske jag är färdigutbildad. Läskigt. Men jag tar de här två veckorna först nu. Nästa måndag jobbar jag min sista kväll på mitt gamla extrajobb. Det blir en vecka där i juli också, men aldrig mer kväll. Fyfan vad skönt. Och lite sorgligt. Det tyckte min chef också.
-Lite sorgligt är bara efternamnet.

from puma with love.

Idag traskade jag med en liten lapp till coop och bad att få hämta ut ett paket. Vilket roligt paket du verkar få sa killen på coop. Ett par gratis skor sa jag. Gratis kan väl diskuteras efter alla turer, men nu är det fan nog. Mina fina! Dock icke lika lysgröna som på bilden. Thankyou!

fredag, maj 19, 2006

ling-on?

Jag har fått en ny idol. Pagekillen strikes twice! Och mer lär det bli.

torsdag, maj 18, 2006

hooligan.

Jag blir så trött när jag läser sånt här.
”Baksmällan från fotbollsvåren är tung. När supportervåldet på läktarna till viss del flyttat ut på stan, blev resultatet över 100 gripna vid upplopp i Göteborg.”

Supportervåldet på läktarna? När ska medierna sluta spä på myten om att våldet finns på läktarna, så människor kan inse att det inte är farligt att gå på fotboll?

100 gripna i upplopp i Göteborg? Jag vet inte om jag kallar händelsen när människor på en pub blir gripna av polis när de försöker lämna lokalen eller helt enkelt sitter och dricker öl, för ett upplopp. Hur kan man gripa 100 personer för något tio personer gjort, tio som dessutom redan lämnat platsen? Matgäster? Vanliga supportrar? Polisen är JO-anmäld, ni kan läsa en utredning om händelsen
här.

Ni vet, det finns något som innebär att medierna generar exempelvis politiska åtgärder som inte behövs när de genom sin överdrivna/felaktiga publicering skapar en tro om att resurser/åtgärder behövs, som inte stämmer överens med verkligenheten. Låt mig få ha min ståplats kvar. Låt mig för fan få skrika fula ord på läktarna. Låt mig få gå på en pub innan match och dricka öl utan att riskera att bli gripen. Låt mig få gå på fotboll utan att allmänheten ska se mig som en huligan!

Jag vet att poängen med debattartikeln inte var att klassificera alla supportrar som huliganer. Men när ett exempel, som baseras på oskyldigt gripna, används som huvudargument för att åtgärder behövs så blir tyvärr resultatet det.

go finland.

Ikväll är det tydligen någon slags pre-Eurovision Song Contest som ska avgöra om Carola får tävla i den riktiga ESC. Är det bara jag som skulle tycka det vore hysteriskt roligt om hon inte kvalificerade sig till att få kraxa lite på lördag också? Fast jag måste erkänna att jag nästan vill titta ikväll eftersom jag skulle vilja se det finska bidraget, enbart pga självplågeri. De var med på samma bild som Carola i dagens DN och jag blev rädd. Men så har jag iofs drömt mardrömmar om orcher ett flertal gånger.

måndag, maj 15, 2006

grön. grönt. gröna.

De som växt upp vid havet säger alltid att de vill bo vid havet när de blir stora och skaffar familj och hej och hå. Jag har aldrig sagt så, även fast jag gärna skulle vilja bo vid havet. För jag är inte uppväxt vid något hav. Inte ens vid en sjö. Det närmaste vatten jag kom på flera mil var en sunkig liten å eller bäcken i skogen jag hoppade fram och tillbaka över när jag hade tråkigt. Det är grönt som gäller för mig. Grönska. Det kanske är därför jag alltid älskat våren så mycket. Det är kanske därför jag alltid känt mig så instängd i min lägenhet på sommaren. Det blir en betongbunker med andra betongbunkrar som enda utsikt. Jag hatar det. När jag blir stor och skaffar familj och hej och hå så vill jag ha grönt. Trädgård. Träd. Skog. Grönska. Jag vill knappt veta hur många timmar jag tillbringat i min säng hemma hos mamma och pappa tittandes på trädtopparna som rör sig i vinden utanför fönstret. Eller hur många bil-, buss- eller tågtimmar jag tittat ut på träden och landskapet utanför, oförmögen att kunna upprätthålla samtalet med personen bredvid. I lördags hos K upptäckte jag att hans träd utanför fönstret hade börjat slå ut och bli grönt. Jag fastnade i soffan alldeles för länge, stirrandes ut genom fönstret. Det är obeskrivbart hur rogivande det är och hur viktigt det är för mig. Hur viktigt det är framförallt när jag är stressad. Jag har alltid hämtat kraft genom att vara själv, stänga av omgivningen och bara låta alla tankar flöda förbi. Låta de passera, så de kommer ut någon gång. Och jag tror fan det gröna hjälper mig. Jag vill ha ett grönt träd utanför mitt fönster. Nu. Snälla?

lattäh.

Jag har precis gjort min första latte, alldeles själv. K gav mig en snabbinstruktion imorse innan han åkte till jobbet. Den räckte gott och väl, för fan vad snygg den blev! Jag har lärt mig det, ju mer och mer beroende jag blivit (hej byta-ut-en-drog-mot-en-annan!), att om latten är snygg är den ofta också god. Min var god. Kanske något svag, men då vet jag ju det till nästa gång. När latten var färdig så ringde jag K och skröt om hur duktig jag varit, därefter blev det latte och plugg i solen på balkongen. Mmmm.

Betygsmässigt ger jag min första latte 6 Egoistiska Egon av 10 möjliga.
Icke illa pinkat!

fredag, maj 12, 2006

perfect 13.

Kvällens playlist ser ut som följer. Den kommer nog se ut så ganska lång tid framöver. Man skulle kunna påstå att det är mina favoritlåtar från mina nuvarande favoritalbum. Fast siffrorna symboliserar inte favoritskapet i någon speciell ordning.

1. Sunset & Vine - The Charlatans
2. Sleep The Clock Around - Belle And Sebastian
3. The Sporting Life - The Decemberists
4. Beautiful - Moby
5. Perfect 10 - Beautiful South
6. I Dug Up A Diamond - Mark Knopfler & Emmylou Harris
7. You Keep It All In - Beautiful South
8. Do The Whirlwind - Architecture In Helsinki
9. We're From Barcelona - I'm From Barcelona
10. Balloon Ranger - Ane Brun
11. Music Is Power - Richard Ashcroft
12. Hospital Food - David Gray
13. Forever And A Day - Her Space Holiday

gurra is no more.

När jag fyllde två år hade jag Gustav Vasa-frilla. Nu har jag andra saker istället. Jag har studieskulder. Jag har 110 högskolepoäng. Jag har minst ett år kvar tills jag har min examen i medie- och kommunikationsvetenskap. Jag har ett extrajobb på kvällstid som jag har haft i över två års tid. Jag har ett annat, ganska nytt extrajobb på dagtid som är hur ballt som helst. Jag har problem med stress. Jag har en mycket utpräglad perfektionistisk ådra. Jag har en förmåga att rapa väldigt ofta. Jag har säsongskort på Stockholms Stadion. Jag har ibland låtsas kunna skriva journalistiska texter. Jag har bott i Stockholm i fem års tid. Jag har världens finaste pojkvän sen snart åtta månader tillbaka. Jag har valt att inte åka utomlands i höst utan istället läsa Kreativt skrivande.
Jag har ganska mycket.

onsdag, maj 10, 2006

repeatrepeatrepeat.

Sunset & Vine - The Charlatans

tisdag, maj 09, 2006

lokaltrafiktrafikant.

I söndags åkte vi först tunnelbana till Bergshamra. Efter lite socialiserande tog vi bussen till Ulvsunda station. Det var sagt att den pendeltågslinjen gick till Jakobsberg, men icke då. Pendeltåg till Karlberg. Nytt pendeltåg till Jakobsberg. Buss till Ikea. Två timmar på Ikea. Buss till Jakobsberg. Pendeltåg till T-centralen. Tunnelbana till Stadion. Plockade upp nödvändiga saker till mig. Tunnelbana till Ropsten. Buss till K's nya lägenhet på Lidingö. Framme!

Det är fan komplicerat att handla på Ikea när man inte har bil.

Fast vi köpte ju såklart fel längd på gardinstången och alldeles fel duschdraperi och fel lampor till lampan så det blir Ikea imorgon igen. Fast då tar vi gratisbussen.

tjugofyra.

Igår fyllde jag tjugofyra år. Först så blev jag väckt av K med frukost på sängen och paket. Sen skrev jag på min essay, sen jobbade jag på mitt ena jobb, sen åkte jag hem och fortsatte skriva på min essay tills jag stupade. Men det gör ingenting, för jag blev kalasad i lördags. Tanto, de bästaste av bästaste vännerna, alkohol, solsken och en och annan fotboll. Jag blev prickad i skallen av en frisbee också, men överlevde. Som tur är. Jag drack vin och Elin var suddig.
Lite senare på kvällen var alla suddiga.

torsdag, maj 04, 2006

sov gott, kära du.

Jag började ana oråd redan för ett par veckor sen. Aldrig någonsin under de fem åren jag bott här har han haft persiennerna uppdragna. Aldrig någonsin har han haft alla fönster öppna. De stod öppna en hel dag. Sedan dess har rullgardinen varit neddragen och det har varit tyst. Inga höga ljud från tv’n på nätterna. Ingen röklukt i trappuppgången. Ikväll fick jag mina misstankar bekräftade. Han finns inte mer. Min kära granne. Min gubbe under mig. Han som alla andra rynkade på näsan åt och som jag inte kunde låta bli att tycka om. Han som var 160cm lång och la armen om mig och kallade mig för hans dotterdotter. Han som ständigt var alkoholpåverkad och ständigt hade en cigg i mungipan. Han som bad om ursäkt ifall han spelade flamencomusik ibland. Han som uppskattade så mycket att jag la en lapp i brevlådan då jag skulle ha fest, för då behövde han inte oroa sig för att höga skratt och skrik betydde att någon blev knivmördad. Han som sken som en sol så fort ordet fest kom på tal. Som ojade sig lyckligt då jag berättade hur många som varit på min födelsedagsfest. Som påpekade när det var för längesen jag hade haft fest, när han tyckte det var dags igen. Som sa att han blir så glad när jag festar. Han som var så ensam. Han som inte hade några släktingar eller vänner. Han som inte finns mer.

Vila i frid kära granne.