fredag, december 05, 2014

en helt vanlig dag, the snart elvamånaders edition.

När F var drygt tre månader beskrev jag hur en vanlig dag såg ut. Glad att jag har det nerskrivet, för nu när jag läser det så inser jag vad mycket jag redan glömt. Därför kör vi en uppdatering om en vanlig dag, fast nu är F snart elva månader.

Någon gång mellan 06 och 07 vaknar jag av att F liksom klättrar över mig och gosar in sig i min hals eller drar mig i örat/håret/näsan. Vi ligger ofta kvar i sängen och myser en stund hela familjen, mest för att vi är trötta och hoppas att F helt magiskt ska bli trött igen och somna om. Det händer aldrig.

Vi (utgår här från att det är en dag som jag är hemma, men alla dagar ser ju rätt lika ut oavsett vem av mig och K som är hemma/jobbar) går upp, byter blöja om det inte redan är gjort, gör gröt till F och frukost till mig. Att göra detta inklusive äta frukosten och mata barnet samtidigt tar nästan alltid cirka 45 minuter. Rätt lång tid, vettefan varför. Men det är ju lag på att allt man gör där ett litet barn är inblandat tar cirka 10 gånger längre tid så det är väl något sådant. Efter frukost leker vi lite i lekhörnan, F drar ofta omkring i sin gåstol. Han är sjukt snabb och liksom springer omkring i den och är lycklig. Under tiden fixar jag kaffe och hinner kanske surfa lite. Sen leker vi, pysslar med något hemma eller bara försöker få tiden att gå en stund genom att röja hemma. Det är ofta ganska svårt eftersom F är sjukt snabb och är med och pillrar överallt på allt han inte får. Att få på en kanna med kaffe om han inte sitter i sin gåstol kan ta en kvart i värsta fall.

Två, tre timmar efter att han vaknat så gör vi en flaska ersättning och sover förmiddag i sovrummet. Är jag trött så vilar jag med honom, annars försöker jag ta det lugnt med något annat. Surfar, fixar något praktiskt, vilar. Det här är ofta enda vilostunden jag har på hela dagen, vilket gör den väldigt viktig för att orka resten av dagen. F sover mellan 30 minuter - 2 timmar på förmiddagen. Vanligtvis en timme.

Därefter följer den sedvanliga rutinen byta blöja, leka lite, fixa lunch till F, fixa lunch till mig, mata F, mata mig, klä på F riktiga kläder, klä på mig, kanske hänga en tvätt eller annat praktiskt. Det här tar kanske en timme eller två, beroende på flyt samt hur förbannad eller glad barnet är.

Efter lunch gör vi ofta någon aktivitet. Antingen inplanerad så som Babyrytmiken vi går på en gång per vecka, en långpromenad, en shoppingtur, träffar någon vän eller liknande. Ibland drar vi iväg på förmiddagen också, men oftast efter lunch. Runt 14-15 behöver F sova igen. När jag vill att han ska sova så fäller jag ner vagnens sittdel så mycket det går, och då somnar han ganska snabbt om vi promenerar. Beroende på tid så har han ätit mellis i form av en liten flaska ersättning eller en fruktsmoothie innan. Är det tidig sömn så får han det efter. Eller både och. Han sover oftast en halvtimme eller en timme på eftermiddagen. Ibland hinner jag ställa ut honom på balkongen (i vagnen), ibland vaknar han innan.

När han vaknar så är han oftast jätteglad eller jättearg. Är han arg så gosar vi rätt länge, läser böcker och myser eller busar för att komma på bra humör. Pysslar hemma, leker och röjer det som behövs inför att K ska komma hem. Eller påbörjar något litet projekt. Häromdagen städade jag barnvagnen t ex, det tyckte F var jätteroligt. Han ska som sagt pilla på allt vilket gör att det inte går att lämna honom utan övervakning alls. Det tar lite på krafterna ibland.

Runt 17-18 kommer K hem. Då tar han "över" F i form av att ge honom kvällsmat samtidigt som jag ställer mig och lagar vår vuxna kvällsmat. När F har ätit färdigt äter jag och K samtidigt som F ofta far runt som ett litet yrväder. Han älskar verkligen när vi båda är hemma, är en generellt sett mycket nöjdare bebis då som ofta kan underhålla sig själv på ett annat sätt - bara vi är i närheten. K påbörjar nattningen med pyjamas, tandborste (haha! få en elvamånaders att borsta tänderna? hahaha! men vi ger inte upp), läsa böcker och börja varva ner. Jag gör i ordning en flaska välling som F får i sovrummet när K nattar honom. En nattning kan ta allt från 10 minuter till en timme. Under nattningen så röjer jag i köket samt städar bort alla leksaker, vi har fyra lådor som vi tjongar ner alla leksaker i - bästa och enklaste städtipset. När vi båda är klara och F sover så är klockan ofta cirka 20 och vi ser en serie, surfar eller bara slökollar tv.

Vi går och lägger oss runt 22.30-23.30. Den senaste tiden har F vaknat och varit otröstlig runt 22-23, det enda som hjälper är att lägga honom i vår säng tillsammans med någon av oss som rent fysiskt ligger bredvid. Sen går det inte att gå därifrån, så rätt ofta blir det ett abrupt avslut av dagen. F sover sen resten av natten i vår säng, det går inte att flytta honom till sin säng igen. Han bara vaknar och är om möjligt än mer ledsen och allt blir bara tusen gånger jobbigare. Så han sover med oss. Det är 3/4 mysigt och 1/4 lite bökigt.

Och ja, de dagar jag jobbar gör vi alltså precis tvärtom med vardagssysslorna: K tar F på morgonen och jag tar F på kvällen då K fixar hemmet. Eftersom vi jobbar varannan dag nu är det här ett så jävla genialiskt upplägg. Älskar det, det känns väldigt rättvist, bra och jämställt.

Såhär har våra dagar sett ut de senaste två månaderna ungefär. Men den senaste tiden har F krånglat sjukt mycket med sömnen på dagen. Tror att det närmar sig att gå från två sovtillfällen till ett per dag, och idag gav jag faktiskt upp sövningsförsöken på förmiddagen. Det gick bara inte att få honom att sova. Nu sover han sen 2 h tillbaka på balkongen, så vi får väl se om det här kanske var ett bättre recept på glad, utsövd bebis.

2 kommentarer:

Erika sa...

Ganska lika dagar vi har ändå! Förutom att Alva är kvar på samma plats där jag lämnat henne, henne. Och redan bara sover en gång. Max, jättemax.

egoistiska egon sa...

Ja, jag tror skillnaden är vad man gör den vakna tiden egentligen. Förut handlade det mer om att underhålla sig själv och ha med sig barnet, nu tvärtom.