måndag, april 25, 2016

vad missar jag?

Okej, det finns tusen miljoner oskrivna regler kring hur man som förälder ska agera och göra eller inte göra med sina barn. Även om jag inte håller med så har jag ändå förståelse för argumenten för många. Men en oskriven regel jag inte fattar är det här med iPad till barn på restaurang. Vad är det för fel med det? Föräldrarna och barnet får en lugn stund och har möjlighet att äta. När vi var i Thailand så kollade F på sin iPad nästan varje middag. Perfekt tyckte vi som inte ville ha honom springandes i strandkanten i mörkret (vilket var alternativet). Folk fnissade och påpekade minsann att där var barnet som åt middag med film varje kväll. Han är två. Det är inte så att vi kunde ha djupa samtal med honom ändå och ipaden kom fram först när vi märkte att han blev rastlös. Det gav oss en möjlighet att i lugn och ro få äta vår mat och prata med varandra i trettio minuter istället för att slänga i oss den på tio. Men detta koncept är ju tydligen tabu.

Fattar inte. Varför?

7 kommentarer:

Johanna sa...

Håller med! Skillnad på att aldrig leka med barnen utan bara ge dem skärmar, och att använda skärmar på ett bra sätt (som i exemplet ovan). Why the hell not? Undrar en ju.

Peppe sa...

Äh, vi var precis likadana när Vidde var yngre. Alla vinner på att barnet får kolla på ipadden. blir så jävla sur på att folk ORKAR ha åsikter om andras barn.

Erika sa...

För att det är nytt och ovant? För att forskningen inte är överens om skärmar är bra eller dåliga för små barn?

Vi var helt inställda på att använda paddan varje måltid i Thailand om det hade behövts. Hemma däremot så nej, noll skärm vid bordet eftersom vi vill att det är tid när alla ses och umgås och är tillsammans. Men i Thailand umgicks vi ju redan hela dagarna.

Men ärligt? Pekade o kommenterade folk?? Vad gjorde deras egna barn?

Schmarro sa...

Jag har ett helt sänka ribban-inlägg om allt vi gör "fel" sparat i mobilen. Skärmtid är ett av dem. Mat och socker och rutiner och massa annat också. Fuck oskrivna regler säger jag. You go.

Anna Granström sa...

Håller helt med! Förutom om man har hög ljud på Ipaden så att det stör. Men lågt ljud eller hörlurar, så är det ju perfekt för alla. Både er, ungen och alla runtomkring.

Haren sa...

Så tröttsamt. Kommer aldrig fatta folks behov att påvisa att något en gör som förälder är fel.

Josefine sa...

Håller med alla ovan. Vi har alltid gjort så också. För allas skull. När de blir större så att det går att bestämma saker med dem (typ: nu sitter du lugnt här, gå inte längre än dit, lek på den här platsen så länge osv) är det en annan sak ... då behöver man inte det på samma sätt men jag skulle def inte dra mig för att låta dem sitta och stirra in i skärmen nu heller om det skulle ge oss samt resten av gästerna sinnesro. Sånt jävla trams alltså.