fredag, maj 29, 2009

magisk kärlek.

En och en halv vecka utan mjölk + vete (och apelsin och jordnötter) har passerat. Känns ändå som en evighet sen jag inte behövde tänka sjutton gånger extra inför all mat och dryck jag stoppar i munnen. Ibland är det helvete och gråt i matbutiker. Ibland är det komplicerat på grund av okunskap och osäkerhet. Ibland är det ren och skär lycka. Som när jag hittar helt rent havregryn och margarin helt utan mjölk och inser att jag kan göra chokladbollar. Choklad! Choklad har än så länge varit det enskilt jobbigaste att vara utan, det jag saknat allra allra mest. Men nu kan jag äta, och det känns som kärlek i magen. Alldeles varmt och magiskt. Underbart. Paradiset. Himmelriket. Vill nästan gråta för det är så jävla fantastiskt.

onsdag, maj 27, 2009

köpenhamn.

20 maj.
Sitter på tåget. Vi behövde inte stressa den här gången. Hann köpa både latte och Filter. K sover och pappa tecknar av honom. Det betyder att båda herrarna är avslappande. Jag lyssnar på P3. Mamma läser bok om matallergi. Tanten tvärs över gången sover under en jacka. Ser ut som kukuxklan ungefär. Har lagt undan mat i bistron. En rätt fanns faktiskt utan mjölk + vete. Kollade innehållsförteckningen på godiset mamma hade med sig. Hittade sju ingredienser med mjölk i namnet. Glömde tandborsten hemma.



??.
Vet inte dagens datum. Det är semester. Vet att det är fredag och att vi tyvärr åker hem imorgon. Har köpt en hel påse med deodoranter och en snygg scarf. Och en skitdyr scarf som var så snygg att jag drog efter andan och väste Åh Herregud på utandningen när jag såg den. Louisiana var en oas. Ätit så vansinnigt god mat. Bara lunchbuffén på Louisiana var värt resan dit. Och Bankeråt. Fina härliga Bankeråt. Hamburgertallriken var tydligen otrolig. Själv åt jag annat, men troligtvis ungefär lika magiskt. Mamma drack irish coffe för första gången i sitt liv. Jag uppfann ordet Lyckolagom när vi promenerade hem till hotellet i regnet.


23 maj.
Tåget hem. Blandade känslor, som alltid. Men mest hunger. Det fanns en rätt i bistron jag kunde äta. Laxsallad med mögliga tomater. Det fick bli medhavda majsriskakor, pistagenötter och äppelchips som måltid. Längtar efter choklad. Läste igenom 204 blogginlägg nyss, fick som vanligt lite ångest när det är så många, så mycket. Hittade en blomsterbutik idag som såg ut exakt som jag vill att min ska se ut i framtiden.

snart är det helg.

tisdag, maj 26, 2009

hej konsument.

Bästa promenad: Djurgården är ju smått oslagbart faktiskt.
Favoritgata: Lite nykär i Værnedamsvej i Köpenhamn.
Äter lyxmiddag på: Något av haken kring Skånegatan.
Bästa mikromaten: Köttfärsfyllda tortillas.
Favoritförort: Västerort.
Bästa lunchställe: Mamadou.
Bästa brunchen: Mosebacke för lokalerna, Arizona för maten.
Bästa kaffet: Espresso House vid Skanstull är otroligt duktiga på att göra latte. Drack kanske den bästa någonsin ungefär tjugo minuter innan mjölkallergi-beskedet. Espresso House vid Fridhemsplan verkar dock göra nästan lika goda sojalatte, otroligt nog.
Här bjuder jag mamma på middag: Något av haken kring Skånegatan.
Här bjuder jag pappa på middag: KB.
Senaste Stockholmsupptäckt: Sommaren är här nu.
Senast sedda utställning: Max Ernst på Louisiana. Fy helvete vad mycket verk. Alldeles för mycket. Jag tappade intresset efter en tiondel.
En bra gå bort-present: En flaska vin.
Favoritlyxartikel: Massage.
Läser helst: Det mesta med variation.
Favoritmärke: Same as above.
Favoritskor: Mina bruna skinnstövlar.
Klädkonto per månad: Vill svara 1000:- men har en känsla av att det inte riktigt räcker till.
Dricksprocent: Alltid mindre än vad K vill ge.
Modeförebild: Ingen speciell. De som klär sig klassigt snyggt och stilrent på ett roligt sätt. Eh?
Motionerar: Yoga ungefär en gång i veckan. Ska börja nyttja motionsspåret här bredvid också. Snart.
Det dyraste jag har köpt: Min kamera.
Favoritprodukt på Systemet: Just nu är det Leffe.
Favoritprodukt på Apoteket: Propyderm. Världens bästa kräm mot torr hud.
Bästa fyllekäket: Godis.
Lyssnar på: Det som finns i min ipod och P3.
Senast gnolade: Jag gnolar sällan. Hittar istället på egna låtar som jag studsar omkring till här hemma.
Mitt sämsta köp någonsin: Ett par dyhyra ballerinaskor förra sommaren. De var för små och jag gav bort dem till Läkarmissionen istället. Ångest.
Dansar helst till: Bra musik på vårt vardagsrumsgolv tillsammans med Linda.
Senaste impulsköp: En cardigan i Köpenhamn. Och en svindyr scarf.
Senaste fyndet: Byrån.
Senaste secondhandfyndet: Byrån.
Användbar pryl: Min ipod.
Mode jag aldrig vill se igen: Jeansen som man förlängde med olika tygsnuttar. Även om det var galet praktiskt för någon med så långa ben som jag.
Favoritaccessoar: Scarf. Jag har arton stycken. K har sagt att jag får ha max tjugo.
Transportmedel: Fötter, cykel och tunnelbana.
Återvinner: Tidningar, glas, glödlampor, batterier, aluminium och petflaskor.
Hejar på/håller på: Djurgårdens IF.
Så får jag tiden att gå i kollektivtrafiken: Läser och lyssnar på musik.

måndag, maj 25, 2009

nattlig logik.

Kunde inte somna i natt. Efter några timmar försökte jag räkna får, men jag kunde verkligen inte visualisera ett får. Såg istället bara ett svart streck fara fram från ena hörnet av ögonlocket till det andra med ett gupp till häck på mitten. Fort gick det också. Fick ont i ögonen av allt flängande från ena sidan till den andra, så jag fattade beslutet att visualisera grannarnas nya hundvalp som får istället. Det gick bättre. I några sekunder. Sen tappade jag tråden, blev förbannad och la ner hela projektet eftersom det stjälpte mer än det hjälpte. Nu i efterhand kan jag ju ana att jag var bra mycket närmare sömn än vad jag trodde just då, men det var uppenbarligen inte så jävla lätt att veta när jag väl låg där och irriterade mig och försökte hitta på nya smarta grejer som skulle få mig att somna. Idag är jag mer pigg än vad jag borde vara.

tisdag, maj 19, 2009

hejdå mjölk! hejdå vete! hejdå apelsiner! hejdå jordnötter!

Antagligen är jag allergisk mot mjölk. Och vete. Och apelsiner. Och jordnötter. Trots att jag väl egentligen anat att det fanns en matallergi som bodde i kroppen så var jag väl inte riktigt beredd på att det kan vara så omfattande. Nu väntar någon form av avgiftningsperiod. Nolltolerans, så gott det går. Trött och hungrig började jag gråta på coop när jag bara ville köpa lite mjölk att kunna ha i kaffet men inte fattade vad jag skulle köpa. Blev lite lycklig när jag hittade keso utan laktos. Blev ledsen igen när jag kom på att jag inte får äta några mjölkprodukter, så laktosfria grejer spelar ingen roll. Blev lite glad när jag hittade gott bröd som inte verkar innehålla vete. Blev ledsen när jag passerade godishyllan och ville köpa lite mjölkchoklad. Snyftade när jag plockade på mig en påse saltade sojabönor.

Jag vet att det finns så mycket ersättningsprodukter och att det inte är några som helst problem att laga mat utan mjölk och vete och att jag visst kanske kommer kunna äta måttliga mängder sen. Men just nu, precis just nu, när jag är hungrig och trött känns det inte så lockande eller kul att lusläsa innehållsförteckningar och lära sig fatta vad som betyder vad. Visste ni till exempel att ekologiska havregryn innehåller vete? Hejdå havregrynsgröt.

torsdag, maj 14, 2009

fast det är lite småbökigt att spontanshoppa möbler utan bil.

Jag har handlat på blocket för första gången. Gångerna. Två inköp har det blivit, på två veckor. Först ett litet soffbord i teak som egentligen var ett hallbord. Sen den här lilla godsaken/byrån. Etthundra riksdaler gav vi för den, och då betalde vi ändå 100% mer än vad hon ville ha från början. Jag gillar blocket. Fattar verkligen varför folk kan bli beroende och så vidare. Farligt. Jättefarligt.

svar på fjärde frågan.

Vad föll du för hos K?

Ni ställer så bra, men svåra, frågor. När man faller för någon handlar det ju sällan om något specifikt, för då skulle det väl inte direkt vara kärlek. Kärleken är väl kanske just det där obeskrivbara? I alla fall, jag gör ändå ett försök:
Eftersom vi träffades via nätet (nej, inte spraydate) så var ju första intrycket där att han var skitsnygg. I verkligheten var han ännu snyggare plus att det visade sig att han var den mest genuina människa jag någonsin träffat. Han har inga baktankar. Han menar det han gör och det han säger. Det blev så okomplicerat, inga spel, inga konstigheter. Och så kändes det så jävla rätt i magen, som det aldrig gjort förut. Sen är det så himla fint att allt det här som jag tyckte då fortfarande gäller, fast tusen gånger bättre! Jag bara älskar att han just nu bär med sig sin dator överallt så han inte missar en sekund av livesändningarna när rymdnissarna lagar det där teleskopet uppe i rymden. Att datorn står bredvid honom när fiskpinnarna steks svarta i stekpannan och pastan kokar i kastrullen och han säger att han lagar Frutti di mare till oss.

tillägg.

Skulle vilja göra ett tillägg till svaret på fråga två. Innan jag somnade igår kom jag på att jag verkligen skulle vilja jobba som kriminolog, eller åtminstone vara utbildad kriminolog och jobba praktiskt på något sätt tillsammans med poliserna. Eller typ jobba med gärningsmannaprofiler. Gud så spännande. Skulle inte heller ha det minsta emot att jobba på/med radio, men i så fall endast på SR. Aldrig reklamradio.

onsdag, maj 13, 2009

svar på tredje frågan.

Jag vet att man inte ska fråga om ålder, age is nothing but a number, och allt det där, men jag undrar iallafall hur gammal du är. På ett ungefär iallafall...

Jag tycker visst man kan fråga om ålder. För snart en vecka sedan fyllde jag 27 år.

svar på andra frågan.

Hur skulle ditt drömjobb se ut och vad skulle du då jobba som/med?

Sketasvår fråga. Kanske för att jag aldrig riktigt tänkt i termerna av ett drömjobb. Tror snarare på att det finns olika drömjobb vid olika tidpunkter i yrkeslivet. Dessutom har jag nog aldrig riktigt haft ett enda drömjobb. Jag vet till exempel att jag nog inte skulle vilja vara endast fotgraf. Eller endast skribent. Eller endast designer. Eller endast konstnär. Eller endast AD. Eller endast jobba med PR. Däremot skulle jag mer än gärna ha ett jobb som innebär lite av alltihopa. Jättegärna. Superdupergärna. Vet bara inte vad det drömjobbet kallas. Eller om det ens finns. Det enda jag vet är att jag måste jobba med något som är mer eller mindre kreativt. Och att jag alltid drömt om att ha en liten butik när jag blir äldre. En liten blomsterbutik där det inte finns en endaste liten yta som inte är täckt av gröna växter. Åh.

svar på första frågan.

Vad önskar du själv att du skrev mer om på bloggen?

Det mesta, nästan. Önskar först och främst att jag skulle blogga mer än vad jag gör just nu. Antingen fler inlägg eller orka/ta mig tid att skriva längre inlägg. Men konkret skulle jag nog faktiskt vilja skriva lite mer om mitt jobb till exempel, med allt runt omkring. Det är ändå där jag tillbringar minst nio timmar varje dag, fem dagar i veckan. Mitt jobb är dessutom väldigt viktigt för mig. Men dels kan jag inte skriva om mina kollegor eller vissa grejer om mitt jobb. Dels vill jag inte avslöja exakt var jag jobbar. Dels vill jag inte att någon på mitt jobb ska hitta min blogg genom google. Allt sammantaget gör att jag är rätt nojig kring allt jobbrelaterat, och då är det oftast lättare att helt enkelt strunta i att skriva det än att fundera kring om jag kan skriva det jag vill skriva med tanke på ovanstående bromsklossar. Önskar även att jag skulle orka ha lite mer energi att skriva om vettiga saker och inte bara vardagsblaj.

frågelåda.

Snor en bra idé från Alexandra och be er att fråga mig vad ni vill. Om det är något ni vill veta. Ni kanske inte vill veta ett skit, men då kan ni ju istället säga vad ni tycker att jag ska blogga om. Det står nämligen ganska still i blogginspirationshjärnan just nu. Och så ska jag tvätta ikväll, behöver därför verkligen underhållas med något. Kom igen nu. Heja!

söndag, maj 10, 2009

jag gillar förebyggande åtgärder.

Fick en tillfällig tvångstanke häromdagen. Var nämligen övertygad om att någon festdeltagare (eller jag själv) skulle spilla ner en tapet, på ett eller annat sätt. Försökte förbereda mig för katastrofen genom att köpa diverse mirakelmedel jag förstått ska kunna råda bot på fläcken om det väl händer. Jävlar vad det spilldes och skvättes igår, men inget verkar ha träffat väggarna. Inte ens en liten droppe. Nästan märkligt. Hade jag inte köpt dyra mirakelmedel hade självklart tapeterna varit rödvinsfärgade just nu. Det är nämligen så livet funkar.

senaste veckans mest spelade låt.

The Last Shadow Puppets - My Mistakes Were Made For You.
Precis hur bra som helst just nu. På tunnelbanan på väg till jobbet. På jobbet som koncentrationsmusik. På tunnelbanan på väg hem från jobbet. På det provisoriska dansgolvet i vardagsrummet med en alkoholhaltig dryck i handen. Och så vidare.


lördag, maj 09, 2009

kalaslördag.

Igår fyllde jag år. Idag är det kalas. Grannarna är förvarnade. Bålrecept är fixat. Kylen innehåller öl, vin och så vidare. Brieosten ligger där och gottar sig också. Spellistan är välfylld. Kommer bli fint.

torsdag, maj 07, 2009

fyra saker jag inte orkar dela upp på fyra inlägg.

Ett. Läser att Blondinbella är på invigningen av M/S Gerda ikväll. Jag var också bjuden dit, men tackade nej. Kanske var dumt. Kanske hade varit roligt att spana på småkändisar med ett glas vin i handen. Men vafan. Jag fick latte och nya tidningar. Icke så pjåkigt det heller.

Två. Årets traditionsenliga ballerinasko-letande har börjat. Jag har extremt svårt att hitta sommarskor av olika anledningar. En anledning det här året verkar vara att halva skoutbudet består av gladiatorsandaler, eller en variant av dem.

Tre. Är det någon som någonsin känt Åh, sådär skulle jag vilja bo! när ett hem visats upp i MTV Cribs? Jag tycker det oftast gör ont i ögonen.

Fyra. Min kille har smusslat in något hemligt i kylen och sagt att jag inte får öppna kylskåpet mer ikväll. Hej tvångstanke.

det här skulle bli mitt första mobilblogginlägg, men det sket sig.

Kom hem från jobbet gråtfärdigstrött och less. K satte mig i soffan med en latte och nya numret av både Resumé och Elle. Som medicin för själen.

onsdag, maj 06, 2009

ja, jag missbrukar notepad.



(Klicka på bilden för att visa större version och antagligen för att överhuvudtaget fatta vad jag menar)

tisdag, maj 05, 2009

ruccola växer skitfort på tre dagar.

ni kommer att få tvångstankar och läsa på baksidan, ändå.

Har bokstavligt talat precis läst ut Ängelns lek. När jag hämtade den på biblioteket suckade bibliotekarien Åh ska du hämta den boken! avundsjukt. Hade själv skyhöga förväntningar. Började läsa i fredags, så jag har med andra ord varit skitsnabb. Sex hundra sidor var lättläst, och vad jag minns så var Vindens skugga var lika lättläst. Boken var väldigt mycket just Vindens skugga fast åtskruvat ett par snäpp här och där. Och jag vet inte om jag gillar det. Men jag har inte riktigt bestämt mig ännu, mer än att betyget tre känns rimligt och att Vindens skugga var bättre, men gillade man den kan man ändå läsa den här. Fast kanske vänta tills den kommer i pocket om man inte kan låna på bibblan. Och läs för fan inte baksidan på boken, det är en typisk baksidetext som kan lyckas förstöra delar av läsupplevelsen genom att avslöja för mycket.

bästa.

Min kille har skrivit dagens bästa blogginlägg. Läs!

söndag, maj 03, 2009

jag behöver bål-hjälp.

Behöver bra bålrecept som innehåller vodka eller gin eller både och. Går även bra att använda vin eller cider, men inget annat alkoholhaltigt ska helst i. Såklart ska det ju helst vara ganska enkelt att göra också.
Tack på förhand snälla söta rara ni.

lördag, maj 02, 2009

balkongliv: thorsten.


Vår nya familjemedlem Trädet Thorsten är lite svårfotograferad. Han har funnits i våra liv sedan förra fredagen då jag fick honom som en tidig födelsedagspresent, inklusive hans hangarounds vid fötterna. Det har alltså tagit över en vecka att få till en vettigt bild på honom. Han krumbuktar sig liksom, vilket är galet snyggt men som sagt svårförmedlat på bild. Oavsett vad så trivs vi med Thorsten och hans hangarounds. Han är en ormhassel och vi kommer att ha honom tills han är vuxen nog för utplantering i det riktiga livet, om typ två år. Låt oss hoppas att allt går vägen tills dess, vi minns ju fortfarande Granen Gurra som stod på samma plats ända tills den där ödestigra dagen. Vi håller tummarna.

fredag, maj 01, 2009

fredag.

Dricker rosé och kollar på dokumentären om Mare Kandre. Har kidnappat Ks dator. Tillbringat timmar på balkongen, läst hundrasjuttio sidor eller så. Storhandlat, städat kylskåpet och ugnen och gett kläder till Läkarmissionen. Jag gillar att vara ledig och att inte komma på bra grejer att blogga om.