onsdag, november 20, 2013

preggo-pilates.

Mirijam frågade om hur gravidpilates fungerar.

Kortfattat: Pilates anpassade efter gravida och JAG ÄLSKAR DET. Mer och mer!

Längre version: När jag började märka att kroppen snart inte riktigt skulle palla mitt vanliga rörelsemönster började jag kolla upp olika former av graviditetsträning. Bestämde mig för att testa gravid-yoga och gravid-pilates. Letade ganska länge efter ställen som hade vissa kriterier:
- Möjlighet att få testa en gång innan du köper 10-kort eller liknande. Det är verkligen inte vanligt, iaf inte i Stockholm.
- Ett ställe med bra instruktörer som var inriktade på just den träningsformen. Inte ett SATS-gym med lite gravidträning på sidan om.
- Något som passade mig tidsmässigt. Märkligt nog var mycket av träningen jag hittade upplagd som kurser, det vill säga med bestämda datum då tio gångers träning skulle börja snarare än pass en gång per vecka. Märkligt.
- Träning. Inte mental förberedelse och information om förlossning och andning. Jag ville träna, röra på kroppen.

Så jag testade först yogan. Var skeptisk innan eftersom jag ju tränat en hel del yoga och vet vad jag tycker om och inte. Dessutom hade jag hört så mycket blandat. Först var jag positivt överraskad och kände att det var så skönt att det faktiskt var ganska bra yoga, bra träning, jag fick ta i och sträcka ut. Sen meddelade tränaren att hon "tagit i extra, extra hårt den här gången" och allt förtroende föll. Jag ville att det där skulle vara lägstanivån, inte någon slags kraftmätning. I efterhand har jag insett att gravidyoga verkar vara för gravida som aldrig tränat yoga men vill träna lite. Jag ville ha yoga anpassad för gravida. Uppenbarligen stor skillnad.

Sen var det dags för pilates. Efteråt var jag imponerad över att jag fick värsta träningsvärken utan att känna att det var farligt för kroppen eller barnet. Jag var imponerad över stället där jag tränade (Stockholm Pilates Center) som har så himla bra utrustning (pilatesbollarna används typ minst av alla redskap) och bra personal och fina lokaler och bara: åååh. Vill fortsätta träna där även när jag är icke-preggo. Men i alla fall, vad innebär då min fina gravidpilatesträning? Det är pilates anpassad efter en gravid kropp (efter veckan 18-20 skulle jag gissa), både i form av vilka rörelser som inte bör utföras/göras annorlunda med en preggomage samt vilka muskler som kanske behöver lite extra hjälp just under en graviditet och efter. Till exempel fokus på att röra och stretcha ländrygg/rumpa och stärka rygg och axlar.

Ju större jag blir, desto bättre känns träningen. Imorgon är det dags för veckans omgång och jag längtar, trots att vi fick testa en ny övning förra veckan och den övningen var tydligen liiiite tuff för låren. Träningsvärk utan dess like i dagar efteråt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den där yogan, det låter som ngt för mig. Var gick du på den?

egoistiska egon sa...

Det finns massor med ställen, googla "gravidyoga"! Om du bor i sthlm skulle jag rekommendera något av ställena som sysslar nästan uteslutande med yoga, de är alltid bättre än t ex gravidyoga på sats eller ngt.