fredag, december 29, 2006

vad tomten gav egon.

Vi invigde den igår och nu längtar jag bara hem! Vill skumma mjölk och se espresson flöda. Kommer passa perfekt till vårens c-uppsatsskrivande och sen till flytten. Jag fick så fiiiina julklappar i år. Förutom espressomaskinen och de fjorton böckerna jag redan nämnt blev det bland annat en prenumeration på Offside, almanacka från Bookbinders Design, kopparna från Hemtex som jag ville ha, morgonrock, småprylar, lampa, pengar, radio som man kan koppla ipoden till och ett halvt ton småprylar till. K och jag fick superfina glas från Kuddens mamma och pappa igår också. Jag måste ha varit himla snäll i år!

"Utlänningar som mördar döms oftare till livstid"

Om nu någon missat det här så är det lätt dagens, antagligen helgens, lästips!

onsdag, december 27, 2006

plus fjorton böcker och en espressomaskin.

Jag är tillbaka i storstan. Hur mycket jag än älskar och är beroende av lugnet på landet kryper det i kroppen efter några dagar. Jag och K fick skjuts till Sthlm. Det var nog tur det, tillsammans fyllde våra julklappar en hel volvokombi-baklucka. Bland annat fick jag fjorton böcker (!) och en espressomaskin (av K såklart, vem annars är bättre på och är orsaken till mitt latteberoende?). K fick ett antal dvd-boxar. Världens bästa L är i stan med sin Freddie och T har återvänt till Sverige. Det ska även jobbas och pluggas. Så om bloggen framöver kommer vara något mer i dvala än vanligt vet ni varför. Jo, idag kom kontraktet till min brevlåda. Tjoho! Dock gick inte mina planer på att klippa av mig halva håret så bra. Min frisör gillade inte tanken på det, hon tunnade istället ut halva håret (bokstavligt talat, och nu överdriver jag faktiskt inte). Huvudet känns lättare och äntligen har jag normaltjockt hår igen. Nu ska här spelas spel och drickas vin. Häj!

fredag, december 22, 2006

istället för julkort.

Jag är på landet. Det är underbart. Har aldrig någonsin firat jul på annat sätt än såhär. Om ett par timmar kommer brorsan, och julen kommer nog bli som julen vanligtvis är. Känns fint. Ha en God Jul nu alla, ni får se det här som min julhälsning istället för julkort. Nu ska jag se Cops med mamma och pappa och äta glass. Landet har nämligen fått in kanal 6 sen ett tag tillbaka och mina föräldrar har skippat Rapport till fördel för Cops med glass. Varje kväll. Mina föräldrar förvånar mig ofta. Återigen - God Jul!

torsdag, december 21, 2006

ingenting är omöjligt.

Idag firade jag jullov genom att äta lunch på McD. Fast jag vet inte om det är så mycket till jullov, egentligen. Den 8 januari är det deadline för en hel massa. Trodde att jag kommit halvvägs med de två essäerna, tills läraren gav mig tipset att slå ihop essäerna eftersom det då kommer bli en väldigt bra essä istället för två halvbra. Jag tror hon har rätt, men det känns inte så roligt att helt plötsligt ha en totalt oskriven essä eftersom vi måste lämna in två. Julledigheten krympte avsevärt.

Lunchen var även en lätt bakismåltid. Vid 09-tiden imorse frågade läraren klassen hur vi mådde och fortsatte raskt med den direkta frågan Egon, är du förkyld? Du ser förkyld ut. Jag visste inte att jag såg förkyld ut när jag var bakis. Det var ett annorlunda julbord igår och trots att jag nästan gick hem först blev det alldeles för sent. Ikväll är det klassöl. Uff.

Ja, och sen kan jag meddela alla nyfikna läsare att en av anledningarna till att det här inlägget skrevs nu är ganska officiellt. Igår ringde en herre och berättade att vi blir godkända som hyresgäster. Efter fem månader i bostadskö har vi nu fått ett förstahandskontrakt på en helt nyproducerad lägenhet. Man tackar och den gamla slagdängan Ingenting är omöjligt! känns mer aktuell än någonsin. Grattis till oss, i maj blir vi sambo!

tisdag, december 19, 2006

schizofren hund gör egon lycklig.

Programmet America’s Funniest Home Videos borde, om det inte redan är gjort, utses till världens bästa hälsoprogram. Det spelar ingen roll hur överjävligt trött man är, hur stressad man känner sig, hur mycket skrivkramp eller beslutsångest som finns – varje gång man ser programmet blir man fanimej lycklig. Varje klipp var för sig är kanske inte det mest roliga på skalan, men när det läggs ihop till ett tio/tjugotal klipp blir det rena rama lyckopillret. Det här inslaget är dock hysteriskt roligt även utan support-klipp.

måndag, december 18, 2006

god jul egon!

1. A To Z Encyclopedia Of Serial Killers – Schechter, Everett
Bläddrade i ett exemplar i lördags och blev alldeles till mig. Beställd idag!

2. Säsongsbiljett, DIF Fotboll.
Tror det blir femte året i rad nu. Hoppas på bättre säsong 07 än 06.

fredag, december 15, 2006

ursäkta franskan.

Helvete vad det händer grejer! Jag behöver vin.

torsdag, december 14, 2006

me like.

Idag klättrade Bengt Ohlsson ett par snäpp på min gilla-lista. Många författare brukar vara duktiga på att romantisera författartillvaron, trots att alla hävdar att det är ett slitgöra. Ohlsson skippade romantiserandet. Att höra hur han bara kläcker ur sig extremt träffande metaforer på löpande band var häftigt. Han pratar som han skriver. Såna människor tycker jag om. Favoritcitat från dagen: Man kräks ju i stort sett hela tiden när du skriver.

onsdag, december 13, 2006

störtkrukehjärta.

Om man skulle ge min pappa en skvätt knark kan jag sätta en tjuga på att han blir Thorsten Flinck. Konstnärer är ett underligt folk.

Igår fick ni Kings of Convenience i storform, idag får ni Hanif – Crash Helmet Heart
. Det är ju så satans bra att jag får rysningar på armarna varje gång. Klickalyssnanjut.

tisdag, december 12, 2006

bättre sent än aldrig.

Jag är ganska seg i min skrivprocess. I början stressade det mig, nu har jag accepterat det lite mer. Ska jag skriva en hel dag är det lika bra att känna sig okej med att det är den sista halvtimmen innan jag måste sluta för dagen som det kommer ut ord ur fingrarna som faktiskt går att använda. Timmarna innan letar jag inspiration, skriver, suddar, letar inspiration och dricker kaffe och surfar alldeles för mycket. Vissa av sakerna kan ju kombineras och jag har, ungefär hundra år efter alla andra, insett youtubes storhet. Det har ni säkert förstått på mina flitiga musikvideoklippinlägg den senaste månaden. Men jag letar även inspiration och en skvätt kreativitet där. Och det är när jag hittar klipp som detta, en fantastisk live-version av låten jag aldrig någonsin kan tröttna på, som jag vet att det inte gör något att min skrivprocess är seg och långsam. För nu är det ungefär en halvtimme kvar innan dagens skrivande ska ta slut. Det är nu orden blir som bäst. Så, från mig till er, med en viss hjälp av youtube:

Kings of Convenience – I’d Rather Dance With You


det var bättre förr.

måndag, december 11, 2006

jag är fortfarande gnällig.

Vid vissa tillfällen, som när jag idag besökte Urban Outfitters för första gången, så blir det extremt tydligt att jag tjänar tio papp mindre i månaden samt är två decimeter längre än den vanliga lagomsvensken av kvinnligt kön.

lördag, december 09, 2006

bullkalas!

Tanken var att jag skulle plugga, men efter tio minuter gav jag upp. Det är inte roligt att vara student just nu. Tre timmar senare fanns det både nybakad sockerkaka och nybakta bullar att smaska på istället. Första gången i mitt liv jag bakar bullar! Visserligen hade jag stor hjälp av den färdiga mixen, men jag är ändå oändligt stolt. De blev sjukt goda och de bakfulla karlarna som kom på fikabesök gav mig mer än godkänt. Bullfantasten K är väldigt lycklig för tillfället och sa Lunch! med tindrande ögon när han klämde på den ena bullpåsen.

fredag, december 08, 2006

och så tar vi lite gärningsmän igen.

Det här är intressant. Jag vill gärna läsa boken! Enligt kommentatorsfältet verkar många inte riktigt hålla med mig. Det handlar ju om att förstå brottsliga handlingar utifrån gärningsmannen. Hur ska man annars förstå brott och kunna motverka dem? Tycker det är rätt absurt att så många människor verkar ha inställningen att gärningsmän ska utplånas från jordens yta och aldrig få komma till tals. Argumentet ”tänk om det vore dina barn/familj/vänner” är bara onyanserat och dåligt i mina ögon. Det handlar inte om att ta gärningsmännen i försvar eller rättfärdiga brott, det handlar om att förstå och kunna agera utifrån det. Nedtystning är inte en lösning på problemen.

torsdag, december 07, 2006

årets coolaste liveframträdande.

onsdag, december 06, 2006

utelåst.

Jaha, då har jag låst mig ute för första gången i mitt liv.
Skönt att ha det avklarat.

ditt hår luktar disktrasa.

I början av seminariet utannonserades det att vi skulle få goodiebags efteråt. Mina tankar for direkt till alla modebloggare som verkar få goodiebags överallt, sprängfyllda dessutom! Det blev en besvikelse. En Veckorevyn, en tidning om familjeliv, en tub med brustabletter för människor som sportar plus Martin Stenmarcks cd-skiva. Alltihopa ganska jättemycket ickeanpassat till egon. Inte ens lite godis som C sa.

Innan seminariet så lyckades jag med att förolämpa en kollega genom att högt och tydligt utbrista Nu började det lukta disktrasa helt plötsligt utan att jag noterat att hon tio sekunder innan släppt ur håret som varit uppsatt hela dagen. Jag kunde inte rädda situationen. Därefter blev vi vittne till en herre som dundrade rakt in i en lyktstolpe. Det ekade på hela Folkungagatan, han ojade sig och vi garvade.

Sen var vi på Vinoteket. Trevligt! Men det är ju verkligen vinprovning, men ack så gott. Min favorit blev 1997 Terreno Lignanello. Kan även rekommendera oliverna, osttallriken, charktallriken, bruschettan, chokladmoussen och antagligen allt annat på menyn också.

tisdag, december 05, 2006

kvällens planer.

Skrev ju tidigare att jag ska försöka skriva en av essäerna inriktat mot ämnet blogg. Det blir inte bloggar, bloggning eller bloggare utan snarare den konstiga värld som uppstår bloggare emellan. Så lägligt då att jag på morgonkvisten här fick mail från ena chefen med schema för kvällens aktiviteter. Först ut står ett bloggseminarium! Hoppas det blir intressant. Och så ska jag få besöka Allmänna Galleriet, där jag pinsamt nog aldrig varit än.

skänk en slant?

Under min första termin, för snart tre år sen, hamnade jag och T bredvid några äldre damer på pendeltåget. De klargjorde högt och tydligt deras åsikt om tiggarna, både de som spelar och de som går runt med förfalskade lappar om sjukdomar. Jag orkade inte protestera, och ville antagligen inte heller. Häromveckan ropade tågvärden på pendeltåget ut att vi passagerare inte ska ge pengar till tiggarna ombord. A utbrast att hon inte förstår varför de ska ropa ut sånt. Att det är upp till passagerarna att välja själva om de vill lägga en slant. Jag nickade instämmande men tänkte tvärtom. Några dagar senare menade en annan i klassen att han alltid drog åt sig musikanterna på pendeltåget och tunnelbanan och överallt. Jag tänkte att han fan inte är ensam.

Idag grävde J i fickan, fiskade upp ett par mynt och sa ärligt med en stadig blick till musikanttiggaren Vad fint du spelar. Jag har tyvärr bara två kronor. Musikanttiggaren verkade inte förstå vad han sa, men nickade försiktigt. Först ville jag protestera. Sen undrade jag varför jag aldrig gett pengar, varför jag aldrig berömt musiken som så ihärdigt tränger sig mellan mig och min ipod. Vi från klassen pratade om tiggare, fattiga och uteliggare resten av resan. Jag undrade hur mycket fem kronor var värt, men ingen kunde svara. Skämdes för att jag så sällan köper Situation Stockholm. Men man har ju så sällan pengar löst och fan vad mycket snack och lite verkstad det är jämt. Innan vi vinkade Hejdå, ses på torsdag sa J att han hade tio minuter på sig innan han skulle träffa sin polare. Han skulle hinna upp till bankomaten för att sen leta upp en Situation Stockholm-försäljare. Jag skämdes och tänkte att jag ju faktiskt inte har fyrtio kronor löst i plånboken utan bara några få mynt, som jag visserligen kan ge till musikanten i gången mellan centralen och tunnelbanan.

Musikanten log med ena mungipan och ögonen såg frågande på killen med den midjekorta jackan i glansigt turkost material. Han stod ungefär en halv meter framför honom och stirrade ilsket musikanten rakt i ögonen. De hade liknande kroppsbyggnader vilket gjorde det omöjligt att förutspå vem som skulle vinna i ett eventuellt slagsmål. Jag vågade inte tränga mig emellan. Nä, jag såg det helt enkelt som en ursäkt för att inte stanna och fiska upp de kronorna som fanns i väskan. Istället tog jag upp telefonen och ringde K, sa att jag snart skulle vara hemma och vilken konstig situation det blev med turkosjackan och musikanttiggaren.


Att det ska vara så jävla svårt. Idag ska jag iaf ge kläder till stadsmissionen. Men det vinner jag ju något på direkt själv, jag blir av med klädhögen som legat i en påse i köket i veckor, månader. Borde börja ha småpengar i fickan istället för plånboken. Kan inte motivera varför jag inte ska ha det.

måndag, december 04, 2006

fräs.

Det känns som att jag har varit extra grinig den senaste månaden. Som när jag är hungrig, fast jämt. Antagligen påverkar höstmörkret och att jag inte haft en helt ledig helg på jag minns inte när. Jag jobbar och pluggar drygt 6 dagar i veckan. Slitsamt. Och så är det allt annat. Ikväll är det styrelsemöte, imorgon är det något jippo med jobbet, på onsdag ska vi på lägenhetsvisning, på torsdag är det påhälsning i gamla jobbets nya lokaler. Sen är det helg igen och då har jag hunnit med att jobba och plugga på dagarna också. Det är nog inte speciellt synd om mig, egentligen, eftersom jag valt det mesta själv. Men jag känner hur jag fräser mot folk överallt hela tiden. Jag tror att alla i min klass för tillfället ser mig som en grinig besserwisser som aldrig kan hålla käft. Det blir nog bättre till våren, eller åtminstone när det kommer lite snö.

Som grädde på moset kan jag också meddela att jag förlorade helt groteskt stort på Rappakalja i lördags. Jag blev nästan varvad av vinnaren, som tog ett extra varv för skojs skull! Hemskt, men jag skyller främst på vinet.

söndag, december 03, 2006

dagens tips från egon.

Dagens tips går rakt av till den läsare som i stort sett varje dag googlar på "egoegon" för att sen klicka sig hit. Bokmärk min blogg! Eller skriv in adressen direkt. Efter egoegon är det bara .blogspot.com som behövs för att du ska hitta hit direkt.

fredag, december 01, 2006

hello helg!

Projektveckan har gått oroväckande fort och smidigt. Inte för att jag är klar än, men skillnaden i mängd huvudvärk och tidsbrist mot förra gången är tydlig. Har till och med hunnit med att jobba idag. Att jobba på fredagar är så förbannat skönt. Alla på kontoret är mycket gladare på fredagar, inklusive mig själv. Nu blir det fika med responsgruppen och sen ska vi hälsa på Kudden. Lördag innebär hockey och middag, söndag plugga. En släng av bakfylla kan inträffa. Det här var ju ett meningslöst blogginlägg, men trevlig helg på er.