torsdag, februari 22, 2007

en av tretton.

Alldeles för mycket att göra, och influensa, innebär att jag inte hinner läsa i den takt jag vill. Men Capotes In Cold Blood är avklarad nu. Såg filmen innan jag började läsa boken, och helheten med film och bok tillsammans är ball. Boken är väl knappast ett skönlitterärt mästerverk, däremot så gillar jag reportagelitteratur/dokumentärromaner. In Cold Blood var ju dessutom startskottet på new journalism och det gör det hela ännu häftigare. Någon som läst Breakfast at Tiffany's?

16 kommentarer:

Frederick sa...

"Nej, men jag har sett filmen." Låter som en dålig kliché ur en dålig film, men det är sant...

egoistiska egon sa...

kan ha väldigt fel, men är inte filmen ganska långt ifrån boken? har dock inte heller sett filmen...

It´s all about me sa...

fatta att jag i allt detta slappande faktiskt SAKNAR att ha "för mycket att göra".

Har ej läst boken, bara sett filmen, däremot ångrar jag att jag inte tog med mig 1000 böcker till hit utan bara ynka fjuttiga 5 stycken. Nitlott!

Kenneth Grönwall sa...

Otroligt snyggt omslag! Puss och lycka till i kväll nu min fina!

Anonym sa...

new journalism som det ska vara! jag älskar in cold blood!

Anonym sa...

"reportagelitteratur" har det däremot funnits sedan 1800-talet....

egoistiska egon sa...

annaluna: kan tänka mig det! skulle antagligen också bli helt rastlös. kan du inte köpa böcker där nere då?

k: jaa, synd bara att mitt exemplar inte är lika snyggt. PUSS.

moni: du har självklart rätt, jag formulerade mig lite tokigt. jag gillar reportagelitteratur mer generellt, och tänkte liksom att folk inte vet vad new journalism är. utom du då, haha. ska kanske formulera om mig lite.

Anonym sa...

fast in cold blood är inte startskottet på new journalism heller, men en följd av det som startades av "litterära journalister" som tom wolfe i amerikanska magasin i början av 60-talet :) (ja jag kan allt om new journalism, hihi.)
förlåt att jag besserwissrar! :)

egoistiska egon sa...

haha, jag är helt övertygad om att du har rätt så det gör inget att du besserwissrar ;) däremot så har jag förstått det som att In cold blood liksom var det första "större" verket som blev mer välkänt och accepterat, och därför fick stå som någon slags förebild för efterföljande new journalism? det var nog det jag menade med startskott. men jag har säkert fel ang det också, haha.

vill läsa Wolfes The New Journalism asap, så fort jag får tid. Eh.

Anonym sa...

ja det är sant. efter ett tag insåg new journalisterna att mediet bok nog var det bästa för den typen av litterär journalistik så de gick över till att ge ut sina mästerverk i bokform och då var capote en av pionjärerna :)
tom wolfes antologi är bra. där skriver han ju exakt vad han uppfattar nj som och så en massa texter från andra nj:are. jag älskar wolfes texter från 60-talet, typ the kool aid electric ..., men man måste läsa dem på engelska (såklart)!

Anonym sa...

oj jag fick ett nytt namn :)

egoistiska egon sa...

bra, då hade jag inte helt felt iaf, hehe.

jo, det om wolfes bok känner jag till. och självklart ska det läsas på engelska, det ska all sån här litteratur! fick ju in cold blood både på svenska och engelska i julklapp och valde bort den svenska. såklart :)

Anonym sa...

jag har läst in cold blood på tyska för att jag hittade den för en spottstyver, typ 3 €. men förbannade hela tiden att jag inte läste den på engelska!
jag tycker att NJ är jätteintressant och kul, det var ju en del av min magisteruppsats, men jag har hållt på med det på ett seminarium och arbetat med i ett seminariearbete också :)

egoistiska egon sa...

du får läsa om den på engelska helt enkelt.

ja jag skulle också vilja läsa med om new journalism, får nog göra det på min egen fritid om det inte blir en d-uppsats för mig också (antagligen inte).

Anonym sa...

2 professorer på mitt uni (jag är SÅ glad över att jag studerar där österrikes mest rennomerade kommunikationsvetare jobbar och lär ut) är typ experter på NJ. de har skrivit så otrlogt mycket om det och jag har naturligtvis slukat allt :)

shit värsta koden för att skicka iväg den här kommentaren: xdphsjkg ... haha!

egoistiska egon sa...

ballt! avis :) jag har läst väldigt lite om NJ, det har mest varit översikt liksom. och det är väl just sånt som jag kommer sakna om jag inte fortsätter att plugga. men jag är så sugen på att jobba nu, trött på csn liksom...