tisdag, februari 16, 2010

ibland är internet extra fint.

Googlar lite på mjölkallergi. Hittar en symptomgrupp som kallas Allmänna besvär där allmän irritation, gråt, huvudvärk, håglöshet, oro, rastlöshet, slöhet och överaktivitet ingår. Tjena bingo liksom! Det är inte min mage som mått bäst av den mjölkfria dieten, det är resten av kropp och hjärna som varit stökigt störande hela livet. Som jag aldrig riktigt kunnat förklara. Inte för att jag vet om det gör folk så mycket klokare nu heller, de brukar mest se förvirrade ut när jag svarar Mnja sådär, men jag är gladare och sover bättre och livet känns fint! på frågan Är magen bättre?

10 kommentarer:

Sus sa...

Inte så konstigt egentligen. Mår magen dåligt så mår hela kroppen dåligt.

egoistiska egon sa...

Precis, det är ju väldigt logiskt egentligen. Och jag som alltid varit så oförklarigt stressad, alltid känt stress i hela kroppen. Alla förklaringar är alltid du är stressad mentalt - får fysiska problem, men ingen har någonsin sagt tvärtom - du har fysiska problem (äter fel) och kroppen blir stressad och du blir mentalt stressad. Såklart. Helt logiskt ju, men man pratar aldrig om det från det hållet!

Matilda sa...

Men ... det låter som jag. Du låter som jag. Jag passar in på alla symptom och har också en kaotisk hjärna som inte många förstår sig på.

Kanske jag skulle behöva gå och kolla upp min jävla onda mage en gång för alla, trots allt. Jag har ju alltid sagt att jag hellre är lyckligt ovetande eftersom det verkat så bökigt med specialkost och så. Nu tvivlar jag.

egoistiska egon sa...

Ja! Det är sådär klyshigt "Är det såhär livet ska vara?". Aha-upplevelse. Plötsligt förstår jag hur andra människor kan klara sådant som jag aldrig ens kunnat försöka. Typ vara spontan. Inte oroa ihjäl sig. Ta saker som de kommer. Vara jämn i humöret och inte som ett jävla lotteri om man ska vara apatisk eller överaktiv.

Men, samtidigt så kan jag inte riktigt påstå att det är läkare som hjälpt mig. Jag gjorde t ex laktostest som inte gav ngt utslag och det står uttryckligen att mjölkallergi ofta inte visar sig på tester. Det du kan göra är ju att själv testa att utesluta alla mjölkprodukter (ALLA) under en tid. Och då snackar vi inte en vecka, utan jag skulle råda dig till typ 3 månader. Jag började känna effekt redan efter 1-2 dagar men de riktigt stora skillnaderna så som humör osv visade sig mest efter ett par månader. Men give it a try, om inte annat så vet du ju sen? Och det är värt det om det visar sig vara "rätt".

It´s all about me sa...

Oj. Snacka om att det stämmer in på mig!! Jaghar alltid tänkt att det är personlighet, PMS och allt annat...Vilket det ju också kan göra. Har du gjrot detta test hos läkare? Jag har tänkt på det länge, nu blev det en extra liten kick in the but. Jag är så trött på att ha dålig mage för det mesta, och jag tror att min läkare feldiagnostiserade mig som laktosintolerant - eftersom jag kan bli lika illa trots laktosfritt eller laktostabletter (som igår när jag åt glass). Ibland kan jag liksom äta laktos och må bra, så jag vettefan. Tror inte att jag tål nått egentligen, förutom potatis, ris, fisk, sallad, frukt och tomatsås. Hmm.

Linn sa...

Det här med allergi är ju en helt vetenskap. Jag har varit allergisk i hela mitt liv och tycker inte att det är speciellt jobbigt alls. Jag har alltid tänkt typ 'fy va jobbigt att bli allergisk i vuxen ålder' för då vet man ju hur det smakar och är ovan vid att kolla innehållsförteckningar osv. Men det är ju så jävla värt det. Att må bra är ju faktiskt fan så mycket viktigare än jobbet med att kolla innehållsförteckningar och laga mer mat. Numera finns det ju dessutom så himla mycket substitutprodukter så nästan all mat går ju att göra ändå.

egoistiska egon sa...

Ja, det kan självklart vara personlighetsdrag också (som det till viss del är). Men jag har verkligen känt att det varit ngt "fel", något som inte är jag och som jag inte kunnat förklara. Även min omgivning har sett detta. Min mamma, K och närmsta vänners första reaktion på när jag berättade att jag antagligen inte kan äta visa produkter var verkligen att det var helt logiskt och inget märkligt just för att ngt varit så uppenbart "fel".

Ang läkare så se mitt svar ovan. Jag visar alltså ok på laktostest, men det betyder ju inte att jag tål mjölkproteinet. Och äter du laktosfritt får du ju i dig mjölkprotein. Skulle rekommendera att du testar att utesluta, det verkar vara det enda som verkligen kan visa vad som gäller.

egoistiska egon sa...

Linn: Precis! Jag har levt med mkt allergi i familjen och har inga problem med begränsningar osv (om man får sukta ibland, för det måste man ju :)) och det är därför inte heller ngt som för mig handlar om disciplin utan ett val att må bra. Eller knappt ens val, en nödvändighet. Och det finns som du säger så mkt ersättningsprodukter idag, bara att när man väl står där i början är det väldigt väldigt väldigt svårt att plötsligt tänka om. Och jag är fortfarande dig evigt tacksam över getmjölks-tipset.
/Äta-ost-en-gång-i-veckan-lycka

Linn sa...

Ja, det var precis det jag menade. Att det är supersvårt i början liksom. Det var därför jag tipsade från första början. Allergikers unite, typ.

egoistiska egon sa...

Mhm! Samma anledning som jag skrev det där inlägget. Peace out!