torsdag, januari 12, 2012

Att köra bil.

Resan är bokad nu. Tjoho! Vi har fortfarande inte bestämt exakt vad vi ska göra där eller om vi åker utanför SF eller icke. Vi får se. Anledningen är att K inte har körkort, vilket betyder att I'm on my own med att köra. Kör inte så ofta, dvs jag är lite stressad över hela konceptet, hur enkelt det än ska vara att köra i USA. Hade jag haft en annan förare med så hade det varit lugna puckar. Och! Jag har aldrig kört en bil med automatväxellåda. Vet inte hur man gör. På riktigt. Alltså, det är skitlätt att säga att man absolut ska ha bil och köra, men det kräver ju att någon kör liksom. Som vill köra.

14 kommentarer:

Duktiga Tjejen sa...

Automat är skitlätt! Säger hon som inte har körkort... Men har kört båda. Jag röstar ändå för att du gör ett försök. Yosemite (man kan sova i bilen där, utanför) och Highway 1. Mer att se än vingårdarna om man måste välja.

Sus sa...

Förstår dig precis. Jag har körkort men icke att jag hade velat köra i USA. (Varit i Miami & N.Y.)
Tack o lov så kör gubben var som helst.
Jag hade i o för sig inte kört i Sthlm heller. I Hki har jag kört men gillar det inte. I den storleksordningen fungerar det här.

Har också vägrat automat, men det sägs vara lätt... :)

PS. De kräver nästan alltid kreditkort om man ska hyra bil i US sen.. men det har du säkert.

Erika sa...

Jag tänker lite på långben nu...

egoistiska egon sa...

Duktiga tjejen: Ja, det är ju Highway 1 som lockar mest faktiskt. Men hur kör man automat då? Hur växlar man liksom? :) Jag har ju ingen som kan lära mig.

Sus: Jag vill nog prova att köra, det är inte det. Utan just att jag är helt utelämnad till min egen förmåga. K är perfekt som kartläsare och stöd, men just när det handlar om själva körbiten är det svårt att vara helt själv. Eller JAG tycker det iaf. Men skönt att du fattar vad jag menar, gör mig lite mindre stressad över att jag är knäpp ;)

Erika: Hehe.

Duktiga Tjejen sa...

Det som är så bra är att man inte växlar alls! Man bara gasar och bromsar. Kanske kan du testa hos en bilhandlare nu innan i Sve? Låtsas att du funderar på att köpa bil och vill ha automat? Eller hyr en sån en helg nu innan och öva?

Jag skulle ta hela veckan till Roadtripen längs Highway one. Fast LA är faktiskt ingen hit. Synd att den som kör missar mycket oxå. Du är inte höjdrädd va? Vissa sträckor är ganska läskiga längs den vägen. Och den är lång.

Lake Tahoe är oxå grymt vackert. Speciellt vägen dit. Om ni skulle åka till vingårdar kan ni "ta den på vägen" liksom. Kika på mina bilder om du vill vetja.

Svåra val, men Highway 1 är verkligen en grej att göra en gång i livet!! Ni kommer få det underbart!

emma sa...

Har ju ingenting att säga om USA, tyvärr, men automatbilar kan jag.

Och, det är aplätt. Sätt "växeln" i D (för drive, sen finns ju även P som är parkeringsläge och R för att backa) och kör, bara att gasa och bromsa. Försök dock kila fast vänsterfoten någonstans, glöm bort att den finns, annars är en vanlig grej att göra när man är van vid manuell att vänsterfoten trycker ner "kopplingen" som jn inte finns ien bil med automatlåda och då trycker man ju ner bromsen, en finfin tvärbroms uppstår.

Men, det är lätt, och gör som Duktiga tjejen säger, låna en bil hos en bilfirma och testa lite i Stockholm innan ni åker!

Matilda sa...

Jag körde automat första gången i höstas och var också tvungen att lära mig.
Nu har jag inte sett om någon annan redan skrivit det, men det enda knixet är att hålla inne bromsen när du startar och sedan sakta släppa den så som man gör med kopplingen normalt sett. Kan vara lite knepigt i början, men man lär sig snabbt.
Sedan är det på riktigt bara att gasa och bromsa. Hålla bromsen inne vid rödljus och så, man behöver aldrig sätta i parkeringen om du inte just ska parkera.
Bara en gång råkade jag tvärnita när jag trodde att jag tryckte ner kopplingen och då körde jag ändå Karlstad–Åland.

egoistiska egon sa...

Duktiga tjejen: Tack för tips! Man får väl stanna ofta helt enkelt... Och bra tips att öva. Kom just på att en kompis har automat, kanske kan fråga om jag får låna hennes bil en sväng.

Emma: Tack!

Matilda: PRECIS vad jag var ute efter! Tack! Jag vet att pappa pratade om det där ngn gång, att man ändå behöver göra ngt för att få in de olika lägena även på automatväxeln. Är det bromsen då också alltså?

Moni sa...

Hihi, nu har jag inte tid att läsa igenom svaren, men jag smålog lite åt "hur växlar man liksom" ang. att köra med automat. Gulligt! Man växlar inte alls. Det finns bara 2 pedaler: en gaspedal och en bromspedal. Och växelspaken har 3 lägen: stå stilla, köra framåt, köra bakåt. automat är det lättaste som finns :)

Moni igen sa...

Alltså, bilskrället står i P-läge. Sätt foten på bromsen, starta motorn, lägg i D-läge, glöm bort att du har en vänsterfot, kör iväg, bromsa och gasa när det behövs, bromsa, sätt foten på bromsen, stäng av motorn, lägg växeln i P-läga. Tataaa. Som att köra radiostyrd bil ungefär hihi ;)

egoistiska egon sa...

Moni: Tack! Jag vet ju att man inte behöver växla med automat, men jag vet ju även att det finns olika lägen. T ex P och D etc. Och jag har liksom ingen lust att bara testa att byta läge utan att t ex hålla ner bromsen samtidigt (som det alltså verkar som att man ska). Så - tack, precis det svaret jag var ute efter. Hur fånigt det än låter, så HUR ska man veta?

Typ som när jag skulle övningsköra första gången och pappa glömde berätta för mig vad dragläge var och jag fick konstant motorstopp och kom inte en cm....

Matilda sa...

Du behöver inte göra något för att få in de olika lägena på ”växelspaken”, men bäst är ju att hålla på bromsen annars rullar du iväg. Den liksom driver framåt (eller bakåt om du har i backen) av sig själv.
Släpper du bromsen blir det typ som att du har dragläge på en vanlig bil. Sedan är det bara att gasa upp till den hastigheten du vill ha.
Det blir ju ett lite annat körsätt också eftersom du inte kan motorbromsa genom att växla ner, men det vänjer man sig också vid. Det är liksom bara att bromsa om du vill köra saktare.

Det är faktiskt rätt enkelt, men jag var precis som du – skitnervös först. Men efter typ tio minuter kändes det okej. Så jag tror inte att du har något att vara orolig för.

TORGNYSDOTTER sa...

Jag bara älskar att du inte överskattar din förmåga och inte ser det som självklart att du ska köra.
Det vittnar väl också, tyvärr, om att du tillhör dem som BÖR köra. Så är det liksom i livet - de tvärsäkra kör uselt. De som analyserar och tvekar är briljanta förare. Även rent symboliskt. Du är bra, Egon.
Puss.

egoistiska egon sa...

Matilda: TACK. På riktigt - jättestort tack. Hjälper mkt!

Torgnysdotter: Men åh. Tack fina! Puss, vi ses imorgon!