måndag, juli 13, 2009

vi ska lägga kattmat på hennes grav, sa K.


Diva blev sexton år. Tror vi. Halva livet bodde hon hos mamma och pappa. Hon flyttade dit när jag flyttade hemifrån. Väldigt otajmat med tanke på att jag alltid velat ha katt. Vill fortfarande. Men Diva blev mamma och pappas bortskämda bäbis och det närmsta jag kommit en egen katt. Hon var vår och jag älskade att bara hänga med kattskrället när jag var hemma på landet. För med henne hängde man. Var man än var någonstans så var hon i krokarna. Under ens stol, några meter bort, följde med på skogspromenad eller som sist vi var hemma - bara satt på trappen och njöt-spann med halvstängda ögon samtidigt som vi åt frukost i solen. Vi delade på en skiva kalkon. Hon åt rätt illa eftersom halva kinden var uppsvullen. Inflammation i en tand, kanske. Det blev värre. Och värre. Pappa ringde idag. De hade varit hos veterinären nu. Det var ingen inflammation, det var en tumör. Som vandrade, sa pappa. Jag vet inte vad det betyder, för sen sa han att de tog bort henne. Där. Då. Med en spruta. Mamma höll henne hela tiden. Och de hade med sig henne hem i bilen nu och pappa ville bara veta var jag vill att vi ska begrava henne. Någonstans där hon var jättemycket sa jag.
Vid stugan?
Ja.
Då säger vi så.
Hejdå.

Och så grät jag i ett konferensrum och på toaletten och tänkte att skitsamma egentligen, jag har gråtit så jävla många gånger på jobbet att det gör inget. Egentligen. Men jag orkar inte förklara för folk hur jävla ledsen man kan bli över en katt som inte ens egentligen var min, men som kanske var det närmsta min jag någonsin kommer.

8 kommentarer:

It´s all about me sa...

åh, vad sorgligt, men fint inlægg, ændå. Kram.

Emma Esteban sa...

Åh men stackars! KRAM!

egoistiska egon sa...

Snälla ni. Tack.

Beatrix Vnunk sa...

Åh, va fint. Klart hon var din. Eller tvärtom när det gäller katter har jag förstått. Du var hennes.
Katt är nog det närmaste total lycka jag kommer. Och jag föredrar dem nog när de lever som Diva - de är kattigare då.
Kram.

egoistiska egon sa...

Precis så. Kram!

Julia sa...

Ja. Stora kramar.

Jag tror jag ska ringa mamma och be henne krama deras katt. Och gå hem och krama mina egna.

e r i k a sa...

Hade missat detta inlägg!
1) Klart man blir ledsen? Va fan blir man annars ledsen av? Jag hade gjort likadant.

2) Skönt att man inte är den enda som verkar grina på jobbet i parti och minut. Men som en klok vän sa. Med tanke på hur mycket tid man tillbringar där vore det ju konstigt om man aldrig grät på sin arbetsplats.

egoistiska egon sa...

Julia: Tack. Och det är nog klokt att göra det, en gång extra skadar aldrig.

erika: Precis. Jag tycker mest det är jobbigt att jag ibland vill kunna gråta utan att folk tror att världen går under. Att gråta är ju bara ett sätt (bra sätt) att få ut känslor.