torsdag, augusti 13, 2020

sånt jag trodde att jag bloggat om, del tre.

Fast i ärlighetens namn visste jag nog att detta ej var nedskrivet eftersom jag försökt flera gånger men det känns som att det triggar ångest och oro. Vi försöker göra historien kort:

I helgen hämtade jag lite prylar från mina föräldrar. Sånt som är mitt men som stått i deras loge i åratal eftersom vi bott i en lägenhet och inte haft plats. Hittade en dagbok från när jag var elva med ett brev jag tänkt skicka till KP men aldrig gjorde. Det handlade om att jag oroade mig så mycket och hade svårt att fatta beslut. Framförallt oroade jag mig för pengar. Jag var elva (!) och jag vet att oron började mycket tidigare än så.

Men i vuxen ålder tyckte jag att jag kom ifrån den, främst eftersom jag fick en god ekonomi. Och så gick vi från att bo i hyresrätt till att köpa ett radhus. Det är ett stort steg, inte minst ekonomiskt. Fyfan vad det triggade igång min oro och ångest igen. Tillbringade förra hösten med att räkna budget minst femton gånger. Var livrädd. Och så flyttade vi hit och min budget visade sig vara rätt. Vi klarar det. Vi har egentligen inte råd med utlandsresor eller att ta in hantverkare för sånt vi kan göra själva, eller ens köpa mycket nya möbler, men vi klarar det. Och vi har lite buffert som sakta byggs upp. Ändå var det som att husköpet startade igång den där oron igen, för även andra saker. Under året har jag emellanåt haft värre ångest än på många år. Samtidigt har jag också varit lyckligare. Hela tiden känt att ångesten inte kan stoppa en dröm om att bo i ett hus, men det börjar kanske bli dags att gå till botten med det där som skapar ångesten. Aldrig hunnit dit de gånger jag gått i terapi eftersom det funnits mer akuta situationer att ta hand om. Vi får se.

2 kommentarer:

SARA sa...

Åh. Hjärtat ömmar för lilla Evelina som kände sådan oro för pengar. Aj aj. Det är verkligen rixångest att ej ha pengar, och den känslan vill man ju ogärna ha med sig som en följeslagare senare i livet när ekonomin är trygg och stabil. Förstår att det också kan trigga annat. Bra beslut med terapi! Heja heja. ❤️

emma sa...

att vara barn, och att växa upp, är inte alla gånger så roligt. men att oroa sig för pengar i den åldern är ett vuxenproblem som inget barn borde reflektera över. känner igen mig i din ångest, har flera gånger funderat på om jag kan ha generaliserat ångestsyndrom (orsakerna till ångest varierar, men ångesten är konstant). tycker iofs att jag har lärt mig hantera det hyfsat. all terapi behöver ju inte vara för akuta behov, tror du gör dig själv världens tjänst om du hör av dig, heja heja!