onsdag, juli 08, 2009

jag vill skrika er i örat.

Solen skiner igen. Snart semester. Michael Jackson är död. Jordgubbarna är billiga. 10 kronor litern. Folk sorterar lådorna för att just de ska få finast möjliga lilla låda med jordgubbar. Plocka bort de som ser lite dåliga ut i kanten, plocka i några nya från andra lådor.
Giriga jävla idioter.

13 kommentarer:

It´s all about me sa...

Jag tycker inte det är girigt att inte vilja betala för något oätbart. Jag tycker snarare det är girigt av försäljarna att alltid lägga de fina överst, ruttna i botten, och tro att man som kund vill betala för otjänlig föda. Vem är det egentligen som är girig..? ;)

Ps. Beatrix skrev oxå ett inlägg om detta för ett tag sedan.

egoistiska egon sa...

Ja, jag kommenterade hennes inlägg då också, även om det kanske var sent. Citerar mig själv:
"...fast att jordgubbarna är lite sämre i botten har väl mest att göra med att det just ligger andra jordgubbar ovanpå? eller vad vet jag, det kanske finns folk som jobbar på heltid med att sortera jordgubbarna - dåliga i botten, finare upptill."

Själv ser jag mycket sällan till ruttna jordgubbar. Mosiga är de ibland, men då skär man bort det mosiga eller äter dem ändå. Mosiga jordgubbar är inte oätbara.

Beatrix Vnunk sa...

Asså i vår affär står kärringarna (både manliga och kvinnliga) och plockar runt helt fina jordisar med frenesi. I jakt på den optimala kartongen. Jag tar alltid bara en i förbifarten eftersom jag tycker att omständlighet är osexigt. Och jag belönas alltid. Det är alltid prima kvalitet rätt igenom. Det kanske är en vasastadespecialitet?
Den tid det tar att plocka ihop en optimal-låda kan jag räkna bort i förlorad arbetsinkomst:)

egoistiska egon sa...

Jag belönas också nästa alltid! Om inte så så skär man bara bort det lilla mosiga. Men folk verkar uppenbarligen tycka att alla jorgubbar ska ha eu-mått och vara helt felfria. Rensa jordgubbarna kanske inte är ett alternativ?

Nu är jag trött och hungrig och grinig och ska åka hem från jobbet och försöka undvika lådoptimerar-människorna.

It´s all about me sa...

De är inte dåliga för att de ligger i botten, de dåliga läggs i botten. Jordgubbar är färskvara precis som andra frukt och grönsaker. Jag tycker att man kan välja jordgubbar (som säljs på lösvikt) på samma sätt som man väljer tomater eller äpplen, eller plockar ni bara på måfå där oxå och skär bort "det dåliga" från eventuella mjuka äpplen/tomater? Jag förstår inte riktigt skillnaden jordgubbar-tomater-äpplen-salladshuvud-nektariner-avokados-whatever här... Vad är det med just JORDGUBBAR som gör det så fult att plocka runt?

Beatrix Vnunk sa...

IAAM: Se det som en marsian - lite från ovan: plötsligt ser alla så sjukt giriga ut. Och liksom besatta. Extra kul att de flesta vill åt de stora jordgubbarna som aldrig är lika goda som de små.

Hursom har jag tackolov inte det problemet. Min Ica-butik innehas icke av någon dr Evil som jävlas med dåliga jordisar på botten.
Men otack är hans belöning, det ska gudarna veta!

Kristine sa...

Men det är väl klart att man inte vill ha dåliga jordgubbar! Igår fick jag en låda med flera mögliga jordgubbar. Inte mosiga utan lurviga av mögel. Jag tycker det är modigt att sortera sina jordgubbslådor. Jag tror inte att någon med flit lagt ner dåliga i botten, men de möglar väl fortare längst ner.

egoistiska egon sa...

IAAM: Jag är väldigt nyfiken på vilka som lägger de dåliga i botten och hur det fungerar rent praktiskt? Det krävs ju ändå lite yta och personal att sortera jordgubbe för jordgubbe på det sättet. I övrigt beskriver Beatrix det bra. Med tillägget att vi pratar om jordgubbar som kostar 10 kronor litern. Slå ut den kostnaden per jordgubbe i liter-lådan.

Beatrix: Lider med din ica-butik. Samma med den vid jobbet. Killen vid jorgubbarna suckade tugnt idag när han plockade spridda skurar av jordgubbar som slängts här och där.

Kristine: Nä, vem vill det? Men jag undrar liksom hur folk gör när de plockat bär själva och kommer hem och inser att alla bär man plockat faktiskt inte går att äta, av olika anledningar. Blir de sura då för arbetad tid som gått förlorad? Det hela känns liksom så absurt på något sätt, precis som Beatrix skriver. Om jag t ex köper ett salladshuvud kollar jag ju inte så att det är fint rakt igenom i butiken. Man får räkna med att något blad kanske är lite saggigt i kanten, eller i värsta fall att man får ta bort lite.

Tror också att det handlar om att de i botten naturligt blir dåliga fortare.

It´s all about me sa...

Jag visste inte att vi pratade om jordgubbar som kostar 10 kronor litern, kan någon snälla tala om för mig var jag kan hitta sånna så att jag kan köpa tills jag spricker? :) För 10 kr litern kan man ju inte räkna med perfekta jordgubbar, direkt. Men ändå - jag tycker det är helt ok, fortfarande, att betala för BRA jordgubbar. Att man inte kollar insidan på salladshuvuden kanske inte är så konstigt med tanke på att de är inplastade. Jag skulle iofs inte vilja köpa mögliga jordgubbar även om de kostar 10kr/litern...och jag är övertygad om att många lägger de mindre fina i botten, men det kanske är mer på torghandlares nivå när jag tänker efter.

Jag fortsätter att tycka att det är girigt av affären om man ska betala för icke-bra jordgubbar, men jag är villig att inte plocka i dem bara du inte skriker i mitt öra:)

Ps. I sanningens namn tycker jag också att det är lite pinsamt att just plocka i lådorna; jag brukar tp lyfta på två stycken och ser de halvskabbiga ut under lägger jag ned hela projektet och köper inga alls.

egoistiska egon sa...

"10 kronor litern." = fjärde meningen i inlägget ;) Finns på ICA vid Fridhemsplan, men jag tror det var ett specialpris just idag. Folk var, som sagt, som galna gamar. Kan kolla om det är samma imorgon och säga till isf.

För mig blir det ungefär samma sak. Inplastat salladshuvud - jordgubbar i en låda. Båda förpackade.

Tror inte att ens torghandlare gör sånt. De har ju ännu mindre yta/personal. Deras frukt och grönsaker är ju dessutom nästan alltid bättre kvalitét än matbutikers, tycker åtminstone jag/det jag köpt. Dessutom känns det som alldeles för mycket jobb för för lite vinst.

Haha. Bra där. Man vet aldrig var jag kan dyka upp och skrika någonstans... :)

It´s all about me sa...

ja jävlar, 10 kronor litern står ju där mitt i inlägget. Nu skäms jag, måste skärpa mig och läsa inlägg bättre innan jag kommer med kaxiga kommentarer.

Så nu får jag nog nästan hålla med; lite väl sniket att plocka när de ändå i princip skänks bort.

(Håller du liiite med mig då, att det är lite mer ok att plocka då de kostar typ 40kr/litern?)

Beatrix Vnunk sa...

Hahahahahaha! Vilket fullständigt urspårat kommentarsfält.
Vad diskuterar de? Oljan? Svälten? Miljön? Nä, jordgubbar!
Låt oss övergå till vädret.

egoistiska egon sa...

IAAM: Nä, jag tycker inte det är mer ok när det är dyra jordgubbar. Jag kan dock ha större förståelse för att folk gör det då, men det är fortfarande inte ok.

Beatrix: Idag regnar det som fan. Charterrresorna blir än dyrare och det är väl själva FAN att resebolagen snuvar vanliga hederliga svennar på lite sol och bad för att de höjer priserna på resorna precis när det börjar regna som mest!

Linda: I know.