lördag, augusti 23, 2008

bokutmaning.

Hittade en rolig bokutmaning hos Bondhustrun. Utmanar därför mig själv, eftersom den var rolig.

Vilken bok läste du senast?
The Interpretation of Murder - Jed Rubenfeld.

Vilken/vilka böcker läser du just nu?
Läste ut ovanstående i morse, så nu måste jag bestämma mig om jag ska fortsätta läsa Shantaram som jag påbörjade i början av sommaren, eller om jag ska ta någon av Leif GWs böcker som jag inte läst än. Lyssnar samtidigt på Da Vinci-koden som ljudbok när jag tränar.

Är det övervägande kvinnliga eller manliga författare i din bokhylla?
Har ingen bokhylla än, använder mig av en ikeapåse... Men jag skulle gissa på manliga.

När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar eller tänker du “nu har jag en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra hälften” kvar o.s.v.?
Ja, alltid. Har lätt att tappa lusten att läsa när det blir sega perioder i böckerna, och då måste jag "tävla" med mig själv för att motivera mig att fortsätta läsa.

Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex. omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar etc?
Det är olika. Dels blir jag överröst med böcker från min pappa, dels lånar jag av vänner som rekommenderar, dels köper jag det jag vill läsa utifrån det jag hört om böcker och hur de är beskrivna på baksidan av boken. Om boken är snygg får den dessutom ett extra plus i kanten. Försöker dessutom att läsa minst var tredje bok på engelska, vilket också spelar in i valet av bok. Lyckas ganska bra med det.

När blir en bok för lång?
När den är dålig.

Läser du lika gärna på engelska som på svenska?
Ja! Förut var det för att upprätthålla språket efter mina två språkterminer på högskolan, men nu är det för att böckerna på originalspråk uteslutande är bättre än översatta. Och för att upprätthålla språket. Men det gör jag dels via mitt jobb, så det är inte huvudorsaken längre.

Vilken bok blev du senast berörd/inspirerad av?
"Svensk Maffia" av Lasse Weirup och Matti Larsson. Välskrivet, intressant, skrämmande.

Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig/vilken bok lämnade du senast?
Ja, men jag vill egentligen inte eftersom jag känner mig dålig då. Pausade i Shantaram som sagt, men det var inte för att den var dålig utan att den krävde för mycket av mig som läsare när jag verkligen inte orkade.

Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla/lånar du oftast?
Kriminalromaner skulle jag gissa på. Men jag har inte många böcker av samma författare, utan det är väldigt spridda skurar.

Rekommendera 5 författare:
Svårt. Lättare att rekommendera böcker. Men okej, fem författare som skrivit minst en fantastisk bok, oftast minst två. Jag kan dock inte garantera att alla böckerna är bra.
Margret Atwood, Leif GW Persson, Selma Lagerlöf, Anne Holt, Kalheid Hossein.

Inga kommentarer: