lördag, februari 04, 2012

ja, det kommer bli väldigt mycket resesnack nu.

Då och då får jag frågan hur sjutton vi har råd att resa så mycket som vi ändå gjort. Jag brukar vara rätt öppen med vad våra resor faktiskt kostar för att man ska förstå att det i sammanhanget inte handlar om mycket pengar. När vi reste till Istanbul t ex hade jag fått (!) flygbiljetterna, så det enda vi betalade för var hotellet. Då kunde vi lyxa lite och ändå hamna på en långweekend, lördag - tisdag, för mindre än 4 000:- för två personer.

I alla fall, anledningen att vi kommer undan rätt billigt beror på flera faktorer:

1. Vi bokar ofta långt i förväg. Folks inbillning att om man bokar i sista minuten alltid är billigt är felaktig.
2. Vi är flexibla på resdatum. Jag söker som en galning på olika alternativ och tar det billigaste. Om vi vill resa sista helgen i maj men det är 50% billigare att åka i början av maj åker vi i början av maj.
3. Vi väljer ofta resmål efter prislappen.
4. Jag lägger sinnessjukt mycket tid på att leta bästa flygbiljetterna och bästa hotellen. T ex hitta flygbiljetter med bra flygtider och bra pris istället för att bara fokusera på pris. Boka bra och billiga hotell genom att inte stirra sig blind på prislappen utan faktiskt se vad som ingår och hur centralt det ligger etc. Det sparar man pengar på i slutändan.
5. Jag lägger ännu mer tid på att leta, leta, leta.

Men just det där med att leta kan även göra en galen. Vi hade satt ut en liten rutt för vår miniroadtrip (ja, vi har hyrt bil nu) utanför San Francisco och vi ville boka boendet. Självklart är det mer flexibelt när man kan åka och bara boka dagen före, men vi har liksom bara tre nätter på oss. Vill hellre ha det lite planerat än att freestyla. I alla fall, jag fick inte ihop det. Det vi ville blev väldigt dyrt. Så vi tänkte om och jag började leta hotell i en annan liten stad. Och så plötsligt - ett av ställets bästa hotell (enligt TripAdvisor) skitbilligt. Perfekt läge. Frukost ingår. Nästan bara positiva recensioner överallt. Klicketiklick och så var det bokat. För en tredjedel av det pris vi annars övervägde. Love it.

Tillägg: Självklart är även en viktig faktor att vi prioriterar att lägga pengar på resor. Mkt hellre en resa än en bra tv i dagsläget.

6 kommentarer:

Haren sa...

Jo men det är väl mycket så att det är en prioriteringsfråga hur mycket man reser. När jag var student reste jag någonstans nästan varje månad. Givetvis fick jag satsa på superbilliga flygbiljetter, många gånger städer/länder där jag kunde bo hos kompisar osv. men det går ju om man verkligen vill. Och det behövde jag bli ordentligt påmind om med tanke på att vi nästan aldrig reser någonstans längre och bara klagar att vi inte har råd fast vi har enormt mycket bättre ställt egentligen.

Och bra tips!

Erika sa...

Alla som vill spara pengar borde äta matlådor. Alltid. Och sluta dricka sprit på krogen. Man har råd med en rätt bra resa då. Tips från en annan globetrotter...

Josefine sa...

Ja, det är så vi borde göra. Vi är så värdelösa på att planera. Det är väl därför vi reser så lite för att vi väntar för länge och sen är det för dyrt. Ska minnas det här. Längtar verkligen efter att resa mer!

Towe sa...

Det där letande gör mig också galen - att liksom alltid scanna nya sidor för kanske än ännu bättre deal. Blir rädd när jag räknar timmarna jag lägger ned på detta..

Linnéa i Colorado sa...

nu måste du tipsa om de bästa siterna för billiga biljetter!

egoistiska egon sa...

Linnea: Haha. Det finns ju inget enkelt svar där. Men jag kan skriva ngt ja. ;)