måndag, februari 06, 2012

vi behöver prata om matlådor.

Erika kommenterade att matlådor borde vara en självklarhet för alla som vill spara pengar. Och jag håller verkligen med, det är en så enkelt och effektiv grej som gör att man sparar mycket pengar. Plus att jag nästan alltid tycker matlådan är godare än att äta ute. I alla fall, på de arbetsplatser jag hittills jobbat på har det nästan alltid sett ut såhär*:

- Tjejerna har matlåda.
- Killarna äter ute.

Har haft diskussionen många gånger. Försökt fråga varför de tycker det är motiverat att äta ute fem gånger per vecka och det enda argumentet jag egentligen fått är "Det är så skönt att komma ut från kontoret". Och det köper jag inte alls. Medhavd lunch betyder ju inte att man måste tillbringa hela lunchen på kontoret?

Hur ser det ut hos er? Har ni samma erfarenhet?

Själv försöker jag ha matlåda minst tre gånger i veckan. Emellanåt blir det noll gånger, ibland fem. Men oftast tre. Just nu kör vi lite extra noga med matlådor just pga resan, så det blir fyra dagar per vecka.


* Ja, jag generaliserar.

9 kommentarer:

It's all gonna be fine sa...

Hos oss är det lika många män som kvinnor som har matlåda. Nästan alla har det i alla fall några dagar per vecka.

Men vi har rikskortet också så alla äter ute i alla fall några dagar per vecka, vissa alla dagar. Fånigt nog känns det ju som att man inte gör av med några pengar då.

Linn sa...

Hos oss är det 99% tjejer i lunchrummet och 1% kille. Alla andra killar går ut och käkar jämt. Har också funderat på varför, men inte kommit på ett bra svar.

Sus sa...

Hos oss är det nästan bara tjejer som har matlåda. Ibland en kille. Resten äter ute.

Jag hör till kategorin som alltid har med matlåda. Det blir mycket billigare till att börja med. Sen tycker jag att det är så himla bökigt att ta sig iväg någonstans. Jag sitter hellre kvar på kontoret och pratar lite skit med kollegerna och bläddrar i tidningen.
Visst om våren går jag gärna ut och äter men nu mitt i smällkalla vintern? Hutter.. Nejtack.

Skitsur sa...

Väldigt få matlådeätare hos oss, och de få som gör det är nog uteslutande män.
Men det ÄR ju skönt att komma ut från kontoret en stund. Andas luft och ja, ta en rast. Man får liksom inte det där brejket om man matlådar.
Dessutom så blir ju den roligaste maten helt vissen och ledsam som uppmicrad matlåda, och inte mättar det lika bra heller. Nej, jag är för uteluncher!

Johanna sa...

Jag tycker att matlåda är världens bästa grej, och har inte tänkt på att det är så könsindelat. Men inser när jag läser att du har helt rätt i det! Intressant, och lite knäppt.

Känner mig dessutom träffad, för hos oss funkar det ungefär såhär just nu: jag tar med matlåda varje dag. D köper sin lunch varje dag. Pinigt ju.

egoistiska egon sa...

Skitsur - Klart att det är skönt att komma ut från kontoret! Men jag förstår inte varför en matlåda skulle förhindra det? Det är väl bara att äta och gå ut? Eller gå ut först, äta sen?

Och klart att all mat inte är smaskens som matlåda, men då får man ju kanske strunta i att ta med sig pommes frites som ska micras och istället laga mat som fungerar bättre. Lasagne? Soppor? Inga problem där heller, planera lite bara.

Erika sa...

Jag känner faktiskt igen det. Vad märkligt! Å jag håller med dig om att det inte betyder att man inte kan lämna kontoret bara för att man har matlåda. Standardargument. En stökig lunchrestaurang är ju verkligen avkopplande... Själv går jag alltid ett varv i naturen runt Skeppsholmen efter att ha ätit min matlåda! Jag har mat med mig 4-5 dgr/vecka iom att jag är väldigt picky med vad jag äter..

Julia sa...

Det är eventuellt något fler kvinnor än män i lunchrummet här, men jag tror att det kan bero på att det är fler kvinnor på jobbet.

Jag försöker köra bara matlåda numera - kan använda de pengarna till så mycket bättre saker.

nostalgifabriken sa...

oh, ja! exakt så ser det ut hos oss! ett annat sätt att se på det är att cheferna äter lunch ute, de som inte är chefer har med sig matlåda. vilket påfallande ofta verkar sammanfalla.