lördag, augusti 25, 2012

gissa vem som har ont.

Har förstått att det här med att ha cystor, ofarliga sådana, på äggstockarna lite då och då är väldigt vanligt. Det gör ont som fan. Varför pratar vi inte mer om det? Är det bara för att de sitter på äggstockarna?

17 kommentarer:

Anonym sa...

Ouch!! :( Har aldrig haft cystor på äggstockarna, men har haft i svanken, precis mellan svanskotan och rumpan... och det gjorde ont kan jag säga. Först blåsor som när de sprack luktade spya, sen kunde jag varken sitta,stå,ligga eller klä på mej ordentligt. Gick dessutom som en rultande anka... :( SKITONT!!! Det är mer än 10 år sedan jag tog bort cystan, men än i dag kan det pirra till i ärret...

Johanna sa...

Aj! Hoppas det går över snabbt! Eller hur funkar det liksom?

stambyte sa...

Kära du. Skickar bara en massa hjärta och styrka.

egoistiska egon sa...

Den här gången hade jag tur, det gick över på ett dygn ungefär. Förut, innan jag visste vad det var, så har jag ju åkt in akut ett par ggr. Alltså: jag överlever. Det är inte så synd om mig, tycker mest det är fascinerande att det inte pratas mer om det här. Jag har känningar av det nästa varje månad.

Limpy sa...

Ja, visst är det märkligt. Jag har ju cystor titt som tätt, men de har aldrig gjort ont, förutom den där gången det gjorde jättejätteont så att jag var tvungen att bli hämtad av ambulans och akutopererad. Ja, och så har jag ju opererat en gång till efter det eftersom de inte tog bort cystan ordentligt första gången. Men som sagt, väldigt vanligt.

emster sa...

ouch. inte kul

Jojjo sa...

Jag har haft konstigt ont i magen sen i våras, för nån vecka sen sa min kollega att det kanske var cysta. Blev livrädd först men googlade på det sen. Har dock inte bokat läkartid än, kanske borde sluta ignorera det...? Känns typ som mensvärk hela tiden och ibland hugger det och ilar. Är det ungefär så det känns för dig med?

egoistiska egon sa...

Jojjo: Men stackare om du har haft ont så länge! När jag har haft ont har det varit i perioder, ofta i anslutning till ägglossning. De cystorna jag har kommer och går, dvs att jag har inte alltid ont när jag har dem. Men ibland gör de oooont. Ondast gör det tydligast när de spricker (!). Jag tycker absolut du ska kolla upp det iaf. Gå till gyn kanske? Nu vet jag inte var du bor, men på SÖS har de varit superbra mot mig.

egoistiska egon sa...

Limpy: Uh. Mina gör ju inte alltid ont, och jag har fått veta att de med största sannolikhet är ofarliga pga att de "försvinner" av sig självt. Och att "något som försvinner självt är inte farligt". Så jag får väl lita på det. Hoppas att du slipper mer liknande grejer...

Jojjo sa...

Ja, jag borde nog det! Bor i skogen typ men har inte så långt till Gävle då jag får börja där. Tack för att du tog upp ämnet, verkar ju vara riktigt vanligt!

Jessie sa...

Ja, mycket konstigt att det inte pratas mer om det? Själv hade jag en cysta på 1 kg utan att känna något alls, den upptäcktes vid ett gynbesök. Opererade bort den & ena äggstocken. Men ja, de är ju oftast ofarliga. Tycker det är bra att du tar upp det, för det borde ju som sagt pratas mer om detta när det är så vanligt förekommande.

egoistiska egon sa...

ETT KILO? Herrejävlar. Och vad trist att vara tvungen att ta bort äggstocken :(

Anna Granström sa...

Har också haft och får nog ganska ofta. Riktigt ont när den skapade blåmärke på äggstocken. Blev livrädd, men den gick bort av sig självt. Har dock ofta ont... Därnere, men det finns inget att göra åt saken enligt de gynekologer jag gått till. Jävligt surt, för det ställer till det om man säger så. Är bara tacksam att jag kunde bli gravid. Var rädd för att det inte skulle funka. Cystor är så vanligt, ändå pratar vi om dem så lite!

Linnéa i Colorado sa...

Är det PCOS? eller kan man ha cystor på livmodern utan det? /nollkoll

Linnéa i Colorado sa...

Men jag är DUM I HUVUDET! jag har också små cystor i min livmoder - såg det på ett ultraljud. Inte ont och inte pcos.

Vitnos sa...

Jag har också haft en cysta på äggstocken! Hade ont i ett halvår (det blev värre och värre) innan jag gick till gyn. Gyn sa att det berodde på mina p-piller (cerazette) men att jag skulle behandla med MER hormon. Ehh, jag frågade om jag kanske inte istället bara kunde sluta med p-piller en stund bara för att få smärtan att försvinna, och absolut det kunde jag, det skulle ju t.o.m gå snabbare...

Att behandla en hormonrelaterad smärta med mer "onödig" hormon (i mitt fall) kändes ganska dumt...

egoistiska egon sa...

Anna: Uh, blåmärken låter inte så trevligt. Också funderat på det där om det kan påverka ens möjligheter att bli gravid. Glömde fråga det när jag var på ultraljud sist.

Linnea: Verkar som att det finns en hel drös med olika typer av cystor. Mina sitter iaf på äggstockarna only, vet inte vad det är för påverkan.

Vitnos: Åh. Ibland blir man ju bara så trött på att det ses som standard att proppa i sig läkemedel och hormon att alternativet att INTE göra det inte ens finns med i beräkningen.