torsdag, december 04, 2008

dessutom kostar spektaklet som en weekend till London.

Grät på vägen från tandläkaren till tunnelbanan samtidigt som jag snörvlade i mobilen med K. Snyftade på tunnelbanan till jobbet. Googlade på rotfyllning tills jag sögs in mot alla hemska världen-gick-under-och-jag-blev-ruinerad-historier då jag var tvungen att sluta. Skrev på msn till J om min rotfyllnings-skräck, fast hon sitter en halv meter bort från mig. Inledde med Prata inte om det här högt för då börjar jag gråta. Skrev med brorsan som gjorde en rotfyllning förra året, och för honom hade det gått bra. Han hade dock fått be dem att hålla käften om vad de praktiskt sysslade med när de rotfyllde eftersom han annars riskerade att svimma. Ringde mamma under julklappshoppingen efter jobbet. Stod i bokhandeln och fajtades med tårjävlarna när jag återigen berättade om den 75 procentiga risken och att det på riktigt kändes så obeskrivligt hemskt att jag inte ens förstår själv varför jag är så rädd för något som tydligen inte ens ska göra ont. Bara vara skitdyrt. La på och fortsatte leta efter en målarbok med bilar när en bekant röst bad tjejen i bokhandeln om en speciell almanacka. Det var tandläkaren. Jag vände på klacken och gick. Ringde pappa som rotfyllt fyra, kanske fem, gånger. Gjorde inte ont sa han. Men var lite Eh, ja, alltså, liksom, de måste ju köra med filar och grejer ner i roten när de dödat nerven för att slipa till kanalen. Och jag fattade exakt vad han menade samtidigt som jag rös i hela kroppen med lite extra betoning på den tanden som kanske ska rotfyllas. Den som jag aldrig någonsin haft problem med förrän efter klockan 08.15 imorse.

Ps. Det positiva med den här hösten är att jag lärt mig gråta 1. bland folk utan att det märks och 2. utan att mascaran rinner.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Då Kenneth senast var till tandläkaren så berättade de om någon ny teknik.. man kan tydligen göra "allt" med denna laserteknik. Kolla upp det!
http://www2.unt.se/article/1,,MC=1-AV_ID=785044,00.html?f=10

Visa Lisa sa...

Kära E.
Jag har rotfyllt två tänder.
Den första när jag var ca 12-13 och hade alla komplikationer man kunde ha. Jag överlevde och det som gjorde oindast var att min dåvarande tandläkare var hårdhänt då hon spände fast "skyddet" som mest ska vara en skräm runt tanden.
Nästa gång jag rotfyllde kändes inte det ett dugg.
Gång nr 2 var jag nog 22 år. Jag var beredd på smärta och förvånad när det inte gjorde ont alls. Det var obehagligt på samma sätt som det alltid är när jag går till tandläkaren, men det lilla som kunde göra ont blev jag bedövad mot, och det var inte ens med den hemska bedövningssprutan (som annars är MIN största skräck). Allt gick bra och jag var glatt förvånad när jag fattig dansade därifrån rotfylld och smärtfri.
Jag tycker du verkar ha ondare av din oro än vad du kommer ha av själva behandlingen.
Stor kram på dig. Andas.

Visa Lisa sa...

skräm?? Skärm skulle det stå.

egoistiska egon sa...

sussie: låter intressant, men jag är ändå tveksam till hur laser kan ersätta en rotfyllning liksom? behövs det så behövs det ju. däremot vid lagning låter det fantastiskt :)

lisa: vad snäll du är. och jag tror som du, jag är mest rädd utan att kunna peka direkt på vad det är jag är så jävla rädd för. har ju en månad på mig att förbereda mig mentalt, hoppas att jag lyckas...

Christina sa...

baby!

stora varma kramar och kärlek och det kommer att gå bra. jag vet, värsta präktiga saken att säga men det kommer att gå bra, oavsett, och de där 5000 kronorna nu är mycket bättre investerade i dig själv än på något annat. jag fick en dödsnota av tandläkaren förra hösten och det hjälpte iaf lite att försöka se det som en snäll sak att göra för sig själv. vuxet och bra och snällt.

all värme!

TORGNYSDOTTER sa...

men hjärtat! Säg till om jag kan göra något för dig.

Anonym sa...

Lasern ersätter inte en rotfyllning... lasern är verktyget de jobbar med och dödar bakterierna runt tanden.
Precis som det är ett verktyg istället för borren då de lagar ett hål.

Lasern lär vara MER effektiv än dehär filarna då de ska rotfylla. Den dödar tydligen bakterierna effektivare.

egoistiska egon sa...

torgnysdotter: du får sätta rycka in med en massage där i början av januari...

sussie: jaha! låter smart. hoppas de använder sånt hos min tandläkare. det verkade ändå hightech.

egoistiska egon sa...

och christina, tack för dina uppmuntrande ord. du har ju rätt. försöker tänka så också...