onsdag, februari 28, 2007

alternativa medier.

Alternativa medier (5p)
Mediesamhället utvecklas kontinuerligt och nya tekniker, former och genrer för kommunikation dyker ständigt upp. Inte sällan sker den här utvecklingen utanför de etablerade massmedieinstitutionerna: i politiska gräsrots- och aktivistgrupper; inom kulturella underground- eller avantgardesammanhang; eller bland människor som är tidiga att ta till sig och förstå ny medieteknik och experimentera med dess uttryck. Exempel på alternativa medier kan vara fanzines och undergroundpress; piratradio och videoaktivism; bloggar och aktivistjournalistik på nätet.
På senare tid har medieforskningen på allvar fått upp ögonen för, och framförallt utvecklat en begreppsapparat för att studera och förstå, den här typen av mediala uttryck. Både i dess roll för kommunikation bland sociala rörelser och proteströrelser och dess funktion för kulturella och motkulturella strömningar.

Den här specialiseringen syftar till att ge teoretiska och historiska perspektiv på alternativa medier utifrån idéer om alternativa offentligheter, kulturellt motstånd och medieteknisk aktivism. Utifrån centrala texter och empiriska erfarenheter försöker vi i seminarierna komma underfund med vad som är ”alternativt” med alternativa medier, hur de uppstår och används och vad de fyller för funktion i (medie)samhället.

Började ny kurs idag. Vi fick välja specialisering själva och det här kändes rätt självklart. Specialiseringen Tabloider och sensationsjournalistik utgick och känns dessutom uttjatad. Medier och postkolonial teori känns också som att det redan har berörts ganska duktig i tidigare kurser. Fast det är säkert intressant det också, Alternativa medier verkar bara mer intressant. Läraren är också en av mina favoriter, och skulle världen vara lite bättre så vi fick välja handledare till uppsatsen skulle det bli han. Nu går det bara att hoppas på det bästa.

3 kommentarer:

Matilda sa...

Oj vad det lät spännande! Jag vill också plugga, inte jobba. Man lär sig ju inte alls lika mycket när man jobbar.
Fast i och för sig är ju jobbet som journalist ett av de yrken där man lär sig mest. Man får vara glad för det lilla.=)

egoistiska egon sa...

Och jag vill jobba och slippa vända på kronorna och ibland UNNA mig något utan att behöva lida för det i ett år efteråt. Men jag fattar vad du menar. Det är det jag är mest rädd för med att bli färdig med skolan, att inte använda hjärnan på samma sätt. Ska försöka att läsa småkurser på kvällstid paralellt med jobbandet, har jag bestämt mig för. Men först ska jag ta min examen ;) Och kan tänka mig att det stämmer det där med journalistyrket.

Anonym sa...

jätteintressant! såklart :)