tisdag, februari 19, 2008

tillbaka till högstadiet.

Fortsätter på skol- och lärartemat och tv-tipsar om Klass 9A. Såg visserligen bara halva programmet förra veckan, men det verkar minst sagt både intressant och bra. SVT1 21.30 ikväll.
I love public service.

6 kommentarer:

sara sa...

Jag ska också se det. Men jag kan ändå inte låta bli att störa mig på hela upplägget på programmet. Klart att klassen kommer att prestera bättre om de sätter in en jävla massa tvkameror i klassrummet och de får höra att de ska ha Sveriges bästa lärare samt bli en av Sveriges bästa klasser om ett år.

Kanske inte riktigt visar upp det normala tillståndet i svenska skolor idag. Och sen tycker jag riktigt synd om klassens ordinarie lärare, som petades till förmån för de "dokumenterat bra" lärarna.

egoistiska egon sa...

sara: självklart är det så, men så är det ju med allt som presenteras i medierna på ett eller annat sätt. det går aldrig att komma ifrån. det viktiga är väl vilka reaktioner och diskussioner som uppkommer efteråt som i sin tur kan påverka där kamerorna inte finns?

ja, det är ju en liten käftsmäll till de ordinarie lärarna, men vad jag förstår så var ju alla med på det från början, både elever och lärare. jag tycker dessutom att det är skönt med en diskussion (tillsammans med det som skrivs i medierna nu) att det liksom inte bara handlar om bråkiga elever och indraget skolmaterial och pengar som ger dåliga betyg och urusla skolor. att lärarna faktiskt har en påverkan, oavsett budget för skolböcker. (och nu menar jag inte att det enbart är lärarnas fel, det är självfallet en kombination av många olika faktorer!)

sara sa...

Absolut så är det så att lärarna har en väldigt stor del i hur det går för eleverna. Men då måste lärarna få mandat att faktiskt kunna förändra också. Det är en artikel om det i DN idag, om hur en klass först kunde förändras när lärarna fick stöd av föräldrarna. Lärare ska trots allt ha tid att vara just lärare också, inte bara socialarbetare och administrativa enheter som försöker hålla eleverna i skolan.

egoistiska egon sa...

Åh, har du länk till artikeln? Läser gärna!

Förstår att det måste finnas en enorm frustration bland er (blivande) lärare, och att det du säger verkar vara en stor problematik. Men för att lösa det måste ju diskussionen börja någonstans och testa något som inte testats förut. Det är där jag tycker att det här är bra, det här har inte gjorts förut 8vad jag vet?) och det här skapar debatt och frågor. Sen huruvida slutresultatet är bra eller inte kan vara en annan femma.

stambyte sa...

Ja visst är det bra med diskussion! Alltid bra med insyn och att problem lyfts. Men lärarna blir så ofta syndabockar, samtidigt som lärare idag läggs på mer och mer undervisningstid och får fler krav på sig gällande elevernas prestationer.

Här är länken:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=744531

Emmama sa...

Jättebra program tycker jag, kan ses på svt europa så där kan du kolla den halvan du missade sist!