onsdag, maj 28, 2008

små fötter är schnyggt.

Storleken på mina fötter har så länge jag kan minnas varit ett av mina stora komplex. Sen några år tillbaka förstår jag att jag inte har stora fötter i förhållande till min längd - etthundrajävlaåttiotre centimeter. Eller förstår och förstår, jag inser sammanbandet och kan applicera det på andra människor. K förklarar till exempel det hela med ”eftersom du är lång måste du ha stora fötter, annars ramlar du ju omkull!”. Det är en fin och vettig tanke, men enligt min hjärna så fungerar det inte riktigt på det sättet. Inte för mig. Jag minns fortfarande fasan när jag insåg att fötterna inte längre fick plats i storlek 39 utan måste ha 40. Nu börjar jag sakta inse att jag inte ens kan ha 40, utan måste ha 41. Antingen har mina fötter växt, eller så har jag lyckats undvika min egentligen skostorlek under väldigt många år. Det skär i hjärtat hur som helst. Dessutom är det inte så enkelt att bara lära sig köpa skor i den nya storleken. Mina fötter är nämligen långa och smala. Den ultimata storleken för mig borde alltså vara 39 eller 40 på bredden, samt 41 på längden. Det här ställer till saker och ting ute i skobutikerna. För vilket är bäst – att köpa ett par skor som sitter bra på foten på bredden, men måste töjas lite på längden för att tårna ska på plats, eller ett par som tårna trivs i men som glappar så mycket i sidled att jag nästan tappar dem? Enligt mina egna erfarenheter är det omöjligt att avgöra dessa saker i butiken. Det visar sig först när man använt skorna i några dagar. Och när man använt skorna några dagar så går det ju inte direkt att lämna tillbaka dem. Det senaste året har det antal gånger visat sig att jag valt fel när jag köpt ett par skor som inte går att gå i för att tårna domnar bort eller hälarna blir söndertrasade av skavsår. Jag väljer ju nästan uteslutande de skor som sitter bra på foten men måste töjas lite på längden – jag har ju komplex. Häromdagen var jag tvungen att inse hur dum jag varit igen. Efter en veckas försök att töja ut dem, inklusive en dags traskande med blöta strumpor, så var det bara att konstatera att tårna aldrig kommer att överleva. Ångest. Fick leta igenom alla skobutiker som går att hitta tre gånger om efter nya, tills jag valde att köpa ett par i storlek 41. Tårna älskar dem. Men jag kliver ur dem. Så jag fick uppsöka skobutik, igen, för att be om ett par sulor. Sulor i storlek 41 var för små. Fick köpa storlek 42 till säljarens ord ”det ser verkligen ut att vara stora skor för att vara storlek 41”. Man tackar. Rakt in i ångesthjärnan.

12 kommentarer:

It´s all about me sa...

det skulle ju se sjukt ut om du hade typ 38! Jag har en kompis som har stl 32 på längden (!!) men eftersom hon har så breda måste hon köpa flera storlekar större. Det vore ju skitbra om hon hade haft lika smala som korta (men då hade hon säkert ramlat omkull) Jag tror de flesta har en viss storlek på längden och en annan på bredden. Jag är tvärtemot dig och har breda men inte så värst långa.. Jag klagar inte, jag är precis mittemellan. Men jag tänkte på en sak, det är ju skitbra för dig på skorea, min storlek (38) ryker alltid direkt!! Förutom när 37:orna äntligen är tillräckligt breda.

TORGNYSDOTTER sa...

jag väljer att ignorera ditt problem och fokusera på rubriken! Tack. Puss.
/Anna-Sara, 35

Rasande Rose sa...

*tänker bräcka er alla* min pappa har stolek 38 i skor.
Jag själv är en väldigt exakt 37*är skitnöjd*
Men jag måste säga vad imponerande lång du är! *avis*
/RR-1.64½

egoistiska egon sa...

annaluna: ja jag inser ju det rent teoretiskt liksom, men jag tycker ju ändå att typ 38-39 vore den perfekta skostorleken för mig ;) problemet för mig är ju att jag inte har någon skostorlek, ingen passar ju egentligen. därför är det också svårt att hitta skor även på rea (de tar ju in efter efterfrågan också, tjejskor i strl 41 är inte så poppis = de tar in mindre antal skor), även om det säkert finns en fördel mot er som har 38 ja...

torgnysdotter: helt rätt!

rasande rose: jävlar! hur lång är han? att vara lika lång som jag är tyvärr inte lika exotiskt och spännande som många verkar tro ;)

Anonym sa...

Jag har också stora fötter, som dessutom är platta som plankor. Mitt indiannamn skulle lätt vara Vita Ankan. Jag har varit tvungen att släppa prestigen för mycket länge sedan. Jag måste ha inlägg för att inte få ont och till det passar nästan bara gympadojor. Mina nya inlägg var klara igår, köpte ett par nya skor till. Tänkte gå till jobbet idag, i de nya skorna, kom halvvägs, sedan var hälen uppskavd. Jag lär mig tydligen aldrig! Dessutom har jag ju opererat båda fötterna för hallux valgus, som vi vet. Jag kan ALLT om fotkomplex! Så jag vet precis hur du känner.

It´s all about me sa...

conclusion: ingen är perfekt! Man vill alltid ha nått annat än det man har! Tänk på listan JAG HAR Istället för det du INTE HAR :)

It´s all about me sa...

ps. jag har kanske inte världens största problem med fötterna, men jag får hälsporre om jag inte har BRA skor med BRA sulor. Gympaskor All The Time.

egoistiska egon sa...

susannanstans: Vita Ankan - hahaha! justja, dina fötter. mina problem känns fjantiga i jämförelse, men komplex är ju alltid komplex liksom. och det här inlägget var nog en del i att släppa min prestige och minska mina komplex.

annaluna: som jag skrev här ovan - att skriva om det är ju en del av att bearbeta komplex och ångest och inse att det är rätt fjantigt, egentligen.

Rasande Rose sa...

Min papps är väl 1.76 tror jag. Inte så lång men väldigt små fötter. han börjar tröttna på att aldrig hitta skor då alla herrskor börjar på 40. Inte så kul o va 55 och behöva gå på barnavdelningen *S*

Haren sa...

Jag har nästan fyrkantiga fötter tror jag. Korta och rasande breda, därför äger jag cirka trettio par skor men inga som passar särskilt bra.

Anonym sa...

Egon, du ska inte känna att dina komplex är fjantiga. Det var inte meningen. Jag ville med emfas visa att jag förstår hur du känner. :) Du hittar bergis skitsexiga skor i Italien, OCH JAG ÄR INTE ALLS AVIS PÅ ATT DU ÄR UTE OCH LUFFAR I EUROPA NEJ INTE ALLS.

Anonym sa...

Det går aldrig att tänja ett par skor på längden, endast på bredden! Tro mig, jag har försökt i alla år då jag har samma problem som du.