söndag, mars 21, 2010

objektiv.


Behöver verkligen införskaffa ett nytt objektiv till min kamera. Jag har en Canon EOS 450D och är mycket tacksam för tips. Kan även tänka mig att införskaffa ny kamera, men i första läget är det kanske bättre att testa med nytt objektiv först?

11 kommentarer:

Sussie sa...

18-105 har jag och är mkt nöjd med det.. Nikon (Nikkor) då visserligen.

egoistiska egon sa...

Aha, men vad har det för bra "egenskaper" som du gillar? Tänkte så jag kan översätta till canon-objektiv.

nostalgifabriken sa...

snygg bild! hur 17 får du dem så jäkla skarpa? är det den dära image stabiliser eller är du bara sjukt odarrig på hand?

jag kör med ett fast objektiv, 35 mm. tycker det funkar bra, man kan både gå nära och få med hyfsat mycket. i din kamera blir det som att ha ett 50 mm pga det där som jag inte riktigt fattar men har att göra med att det förstoras 1,6 gånger eller nåt.

egoistiska egon sa...

Tack! Vet inte effekten av stabilisatorn, men jag brukar försöka kämpa lite extra för att vara stadig på hand för jag blir ALLTID missnöjd med skärpan. Så även här, originalbilden är inte så skarp som det ser ut. Det blir däremot en tjusig synvilla när jag drar på svärtan + håller den lågupplöst för bloggstorlekens skull.

Ja, jag läste faktiskt precis ett blogginlägg om det där med 1,6ggr, ngn hade gjort en jämförelse mellan 400D och 5D (tror jag). Mkt intressant att se... Iaf, du saknar inte att kunna zooma?

H.S. sa...

Håller med om att ett fast 35 mm för fullformatskamera är bra att ha även när man inte har en sådan kamera. det blir som sagt 50 mm och är bra eftersom man inte blir lat utan tvingas röra på sig o bli mer kreativ! :) men det viktigaste tycker jag är att du köper något med stor bländare. tror det på 35 mm är 1.8 vilket är super. om du inte har ett ljusstarkt vidvinkel rekommenderar jag att införskaffa det först! typ ett 17-50 eller 18-55..

Sussie sa...

Jag är väldigt dålig på det där med objektivens egenskaper men jag gillar möjligheten att kunna fotografera på ett så brett område, dvs att den zoomar så mycket, utan att ändå bli för tungt. (Jag blev avrådd att köpa ett objektiv som tex hade varit 18-200 eller 18-300 eftersom de blir så tunga att riktar man kameran nedåt så kan de "snurra upp sig själva" eftersom de väger så mycket.
och vikten märker jag ju en rejäl skillnad på redan från mitt 18-55 emot detta 18-105. Kameran blir nästan dubbel så tung. Tyngre än detta vill jag inte ha att släpa på.

sen är det ett väldigt bra objektiv som passar i de flesta situationer. Jag avskyr nämligen att byta objektiv så det passar mig fint.

egoistiska egon sa...

Maria & Sussie - TACK för era tips och åsikter! Det är ju en djungel och jag vet inte riktigt själv vad jag vill ha ännu, men era åsikter är skitbra att ha som "grund".

e r i k a sa...

En Nikon D700? :) Nä men man kommer väl rätt långt bara genom att byta objektiv egentligen..?

egoistiska egon sa...

Ja, det var ju så jag tänkte.

nostalgifabriken sa...

saknar icke zoomen. man ska ju hålla reda på skärpan, bländaren och tiden och en massa annat, så det är skönt att stryka ytterligare ett moment tycker jag. och stor bländare, typ 1.8, är toppen. då kan man fota i ljuskänsliga miljöer. finns ju ännu ljuskänsligare, men då kostar det skjortan.

egoistiska egon sa...

Bra poäng.
Tycker ändå det här är en djungel. Jag söker och söker men hittar liksom inte ett exempel på ett sånt objektiv. Antagligen gör jag fel, men eh ptja, jag hittar inget.