söndag, mars 28, 2010

schemalägg betalningarna för guds skull!

Har precis betalat månadens räkningar. Jag gör det ofta samma dag som jag får lön eller dagen efter eller åtminstone nära inpå. Inget märkligt med det tycker jag. Snarare skönt att snabbt få koll på hur mycket cash som återstår av lönen när allt är betalt. Men när det av någon anledning ibland kommer på tal i en konversation får jag ofta höra synpunkter mot att göra så som jag gör. Det verkar nämligen vara många som betalar allt först den sista i månaden, ofta veckan efter lön. Den vanligaste synpunkten är att om jag betalar tidigare än den sista får ju företagen pengarna i förtid och de får massor med ränta på pengar som är mina (ve och fasa!). När jag svarar med att det ju bara är att sätta datum då pengarna ska vara företaget tillhanda så dras de automatiskt först bankdagen innan ser många ut som om de på fullaste allvar inte hade någon aning om det, alternativt att det verkar vara jättejobbigt och absolut inte värt det. Men så inser ju motsträvarna till mitt sätt att betala räkningar på att om jag betalar i förtid och ställer in datum så kan jag ju omöjligt se hur mycket pengar jag får kvar eftersom pengarna inte dras direkt? Lite snabb huvudräkning av Lön minus Summa som ska dras i framtiden verkar alltså även det vara ett icke existerande alternativ. Självklart är inte jag den enda som gör så här, tvärtom, men jag har ändå fått kommentarerna så många gånger av så många olika personer att jag nästan blir orolig för mänskligheten.

15 kommentarer:

Underlandet sa...

Mmm jag förstår inte heller hur sådana tänker. Jag är fan nummer ett av autogiro, det är ju det bästa som finns (särskilt när man bor i ett land där räkningarna kommer precis när som helst i månaden och alla har olika betalningsdatum).

egoistiska egon sa...

Ja, jag har mkt på autogiro alt e-faktura = så SKÖNT!

Anna-Karin sa...

Håller absolut med dig här. Jag knappar alltid in räkningarna så fort de kommer. För att slippa oroa mig och behöva komma ihåg. Jag tycker det där med att betala sista dagen är en principsak som tar mycket mer enegri än vad räntesatsen är värd.

Anna-Karin sa...

...suck för att folk ens orkar kommentera ditt sätt.

egoistiska egon sa...

Linda: Ja.

Kaaja: Första gångerna jag hörde kommentarerna trodde jag på allvar att folk skämtade. Sen har jag insett att detta är väldigt allvarligt för vissa (!). Håller med om att det känns som en ren principsak, de verkar verkligen inte kunna få in i skallen att det går att schemalägga betalningarna och på så sätt slippa den där hemska räntan de yrar om.

maja sa...

Man behöver inte ens huvudräkna. På min bank står det dels saldo, dels hur mycket pengar som är disponibla.

Beatrix Vnunk sa...

Hahahaha! Det där händer mig hela tiden också. Jag lyckas aldrig hajja vilka o-e-r-h-ö-r-d-a summor man måste upp i innan räntan börjar spela en viktig roll.
Skönt att läsa. Ibland tror jag nämligen att jag är den enda på jorden som inte bryr mig nämnvärt. Tack:D

egoistiska egon sa...

maja: även när man lägger betalningarna i framtiden? för pengarna är ju rent praktiskt disponibla tills dagen före de ska vara på plats så att säga.

beatrix: Ja, haha! Och att man inte förstår att det ju är hur enkelt som helst att undgå denna obehagliga ränta är så jävla märkligt.

It´s all about me sa...

Va, men vilka har du i din omgivning som reagerar så konstigt? Jag gör alltid så; hyran t.ex. kommer i tre fakturor åt gången, och jag länger in dem samtidigt - med datumet den sista i månaden. Trodde att det var en självklarhet. Ingen har någonsin kommenterat detta för mig, å andra sidan brukar jag inte prata särskilt mycket om hur/var/när jag betalar mina räkningar... Har iallafall aldrig fått kommentaren! Har typ inte fattat att det finns folk med så otroligt dålig koll att jag svimmar förrän jag började se Lyxfällan.. ;)

It´s all about me sa...

Ps. Tror min bank har som Maja, har aldrig reflekterat över annat = finns ju en post där framtida betalningar ligger, alltså de jag har lagt in som skall dras i framtiden, och en verklig. Dessutom har jag alltid en buffert oavsett så jag har aldrig ens reagerat över något annat. Jag vet alltid exakt vad jag har för räkingar, hur mycket de blir tillsammans och hur mycket jag har kvar till annat :) Lyllos oss som är så duktiga och ekonomiska!
:)

egoistiska egon sa...

Jag hade också benkoll förr, tills jag kom i det läget att jag inte behövde ha benkoll. Då är det jävligt skönt att släppa detaljerna, det orkar man liksom inte med. Det går att vara duktig och ekonomisk ändå :)

e r i k a sa...

Godness. Jag är och tänker som du!

It´s all about me sa...

Fast jag vill nog ha benkoll även fast jag tjänar bra, M är likadan (och han tjänar ju ännu mer); antar att jag är ett kontrollfreak :D

Ps. Inte så svårt att ha benkoll heller, det tar ingen extra tid för mig - jag har lite osunt bra sifferminne.

egoistiska egon sa...

erika: Jag tror och hoppas nog de flesta tänker som vi faktiskt.

Sussie sa...

Hade jag inte lagt in dem då de kommer så hade jag tappat bort dem. (Det händer ändå, jag har mer än en gång fått maila och be dem skicka över betalningsuppgifterna eftersom jag vet att jag inte har betalat deras borttappade räkning, haha..)

Och vadå.. räkningarna har ju ett datum då de ska betalas. Trodde det var en självklarhet att man (alla) matade in det datumet, att betalningen sker först då.. ?