tisdag, december 05, 2006

skänk en slant?

Under min första termin, för snart tre år sen, hamnade jag och T bredvid några äldre damer på pendeltåget. De klargjorde högt och tydligt deras åsikt om tiggarna, både de som spelar och de som går runt med förfalskade lappar om sjukdomar. Jag orkade inte protestera, och ville antagligen inte heller. Häromveckan ropade tågvärden på pendeltåget ut att vi passagerare inte ska ge pengar till tiggarna ombord. A utbrast att hon inte förstår varför de ska ropa ut sånt. Att det är upp till passagerarna att välja själva om de vill lägga en slant. Jag nickade instämmande men tänkte tvärtom. Några dagar senare menade en annan i klassen att han alltid drog åt sig musikanterna på pendeltåget och tunnelbanan och överallt. Jag tänkte att han fan inte är ensam.

Idag grävde J i fickan, fiskade upp ett par mynt och sa ärligt med en stadig blick till musikanttiggaren Vad fint du spelar. Jag har tyvärr bara två kronor. Musikanttiggaren verkade inte förstå vad han sa, men nickade försiktigt. Först ville jag protestera. Sen undrade jag varför jag aldrig gett pengar, varför jag aldrig berömt musiken som så ihärdigt tränger sig mellan mig och min ipod. Vi från klassen pratade om tiggare, fattiga och uteliggare resten av resan. Jag undrade hur mycket fem kronor var värt, men ingen kunde svara. Skämdes för att jag så sällan köper Situation Stockholm. Men man har ju så sällan pengar löst och fan vad mycket snack och lite verkstad det är jämt. Innan vi vinkade Hejdå, ses på torsdag sa J att han hade tio minuter på sig innan han skulle träffa sin polare. Han skulle hinna upp till bankomaten för att sen leta upp en Situation Stockholm-försäljare. Jag skämdes och tänkte att jag ju faktiskt inte har fyrtio kronor löst i plånboken utan bara några få mynt, som jag visserligen kan ge till musikanten i gången mellan centralen och tunnelbanan.

Musikanten log med ena mungipan och ögonen såg frågande på killen med den midjekorta jackan i glansigt turkost material. Han stod ungefär en halv meter framför honom och stirrade ilsket musikanten rakt i ögonen. De hade liknande kroppsbyggnader vilket gjorde det omöjligt att förutspå vem som skulle vinna i ett eventuellt slagsmål. Jag vågade inte tränga mig emellan. Nä, jag såg det helt enkelt som en ursäkt för att inte stanna och fiska upp de kronorna som fanns i väskan. Istället tog jag upp telefonen och ringde K, sa att jag snart skulle vara hemma och vilken konstig situation det blev med turkosjackan och musikanttiggaren.


Att det ska vara så jävla svårt. Idag ska jag iaf ge kläder till stadsmissionen. Men det vinner jag ju något på direkt själv, jag blir av med klädhögen som legat i en påse i köket i veckor, månader. Borde börja ha småpengar i fickan istället för plånboken. Kan inte motivera varför jag inte ska ha det.

5 kommentarer:

Kenneth Grönwall sa...

Jag ger några slantar i veckan, jag har valt att tro på dem. Att det hjälper dem på något sätt och ljuger de så va fan jag klarar mig :). Men Situation Sthlm borde man köpa oftare faktiskt.
Minns en gång då jag köpte tandborste och tandkräm på vägen hem från krogen och så kom en uteliggare och frågade efter pengar han fick givetvis borsten och tandkrämen och blev överlycklig och dansade runt borstandes på Medis :).
Sen om man gör det för att man är omtänksam eller bara stilla sitt samvete vet jag inte riktigt...

egoistiska egon sa...

k: du är en mycket bättre människa än jag. och nästa gång jag har en tandborste i närheten av en uteliggare ska jag minsann ge bort den också. puss!

Kenneth Grönwall sa...

Haha, bra plan men det finns ju andra tillfällen då man känner att man kanske inte gjort någon nytta också. En gång stod det en frusen stackare och tryckte i regnet. Darrandes sträckte han ut handen och frågade efter pengar. Hann fick 20 kr och sa då glatt: "Fy fan så schysst alltså, då hinner jag till bolaget, de stänger ju fäör fan om 5 min." Upptäckte då att han redan var full.

egoistiska egon sa...

Ja det är ju det som är en del av problematiken. Svårt det där.

Jenny sa...

Jag har gett bort X antal vantar och X antal bananer. För att de behöver det bättre än jag. Behöver inte vara pengar. Och om de nu mar bättre av att vara fulla, sa tycker jag att de kan fa vara det, för mig gör det ingen skillnad om jag har fem kronor mer eller mindre, men med de som har abstinens gör det hela skillnaden. Det är inte precis sa att de kommer sluta dricka sprit om de inte far pengarna. Kram pa dig!