onsdag, januari 12, 2011

saker jag funderar på.

Hur smakar macarons? Och vad är det för skillnad i smak på en muffins med glasyr och eventuellt lull-lull i form av strösselstjärnor uppepå och en cupcake? Sen jag slutade äta mjölk och vete har det blivit så förbannat poppis att svänga sig med just macarons och cupcakes och eftersom jag inte kan testäta själv behöver jag er hjälp. Tack på förhand!

13 kommentarer:

Towe sa...

macarons är supergott - liksom seg maräng och smaksatt smörkräm i mitten eller nåt. Däremot tror jag muffins med glasyr och cupcakes är samma sak men cupcakes låter flashigare. vad jag tror.

consolegirl sa...

Macaroons borde du ju kunna äta även om du inte äter mjölk och vete. Det är iaf inget vete i dom, de recept jag sett så är det bara ägg, socker och mandel i själva kakorna. Smeten mellan kan såklart vara lite kinkig eftersom det oftast är någon slags smörkräm av vad jag förstått. Det beror ju lite på vad i mjölken du inte klarar, om det funkar med laktosfria saker går ju det oftast ganska lätt att ordna. =)

egoistiska egon sa...

Nej det är just smeten som kan ställa till det om man inte gör dem själva (vilket jag inte vill, hehe). Äter inte mjölkprodukter överhuvudtaget. Laktosfritt äter jag alltså inte.

consolegirl sa...

Ja, då kan det ju såklart bli lite knepigare, lösningen brukar ju annars att göra det själv. Men vem vet, det kommer ju mer och mer specialvarianter för alla som är allergiska, så snart går det nog att köpa mjölkfria macaroons också. Hmm, nu blev jag väldigt sugen på att testa att göra det själv, saknar dock mandelkvarn, så det får vänta ett tag. Men jag lovar att skicka över några om jag gör det nån dag. ;)

Btw, alltså, om man inte äter vete och inga mjölkprodukter, vad äter man då? Blir det inte väldigt svårt att laga mat?

egoistiska egon sa...

Ja, har märkt att fler och fler märker ut tydligt om man använder vegetabiliskt fett = superbra! Och ja, skicka över! Haha.

Man äter allt precis som vanligt men använder ersättningsprodukter. I början var det kaos, men så fort man lärt sig vilka ersättningsprodukter man ska använda när så är det inte svårare än vanligt. "värst" är när man ska hem till folk på middag och de får panik och stressar ihjäl sig. "Kan du äta potatis? Kan du verkligen det?" Eh, ja jag kan äta potatis.

Anne sa...

Cupcakes är muffins med cream cheese ovanpå. I Australien finns inte grädde och cupcakes har blivit ett trendigare alternativ till muffins. Det finns café som endast serverar cupcakes i alla tänkbara färger och smaker.

http://www.littlecupcakes.com.au/

Macarons har jag bara ätit en gång i Frankrike. Har för mig att konsistensen inte alls är muffins utan något segare, mer marängaktigt.

consolegirl sa...

Hehe, ja, det där känner jag igen mig i lite, jag blir förvirrad och vet inte riktigt vad jag ska ta mig till när det kommer nån på besök som har nån allergi jag inte har koll på. Fast nu börjar jag vänja mig, har vänner som är glutenallergier och laktosintolerant, dock ingen som är både och.
Men det är väl som du säger, det finns en himla massa bra ersättningsprodukter så det är bara att använda dom. =)

egoistiska egon sa...

Anne: Ja de där cafeerna har börjat dyka upp i Sthlm också!

consolegirl: Jag tror felet gör är just att man tror att det är komplicerat. Och antingen inte frågar den som inte kan äta (som ju kan berätta vad som fungerar eller inte) alternativt inte lyssnat. Vet inte hur många ggr jag förklarat för folk att jag inte äter mjölk och vete och att det inte är samma sak som laktos och gluten. "Jag har köpt laktosfri mjölk till dig" - och då känner man sig så jävla taskig när man inte kan dricka det...

egoistiska egon sa...

Nu lät det som jag la över problemet på den som ska bjuda på mat, det menar jag inte. Menar bara att det ofta blir en större issue än vad det är ;)

consolegirl sa...

Det är väl egentligen bara så allt man inte vet/kan/förstår är svårt och komplicerat. Har man bara fått koll på det så går det ju lätt sen. =)
Nu har jag dock ett annat problem, en av mina bästa vänner äter inte mjölkprodukter, men nu har jag lagat mat till henne så många gånger att jag blivit så van att jag helt plötsligt bara glömmer bort att hon inte kan äta vissa saker. Inte bra alls, får skärpa mig!

Anonym sa...

man måste ju inte ha just creme cheese för att det ska vara cupcakes. frostingen kan ju bestå av andra saker också.

om du är sugen på att baka egna cupcakes så kanske boken vegan cupcakes take over the world kunde vara något. inga mjölkprodukter där. vete har jag sämre koll på, men antar att det finns andra produkter man kan använda som mjöl?!

egoistiska egon sa...

consolegirl: känner igen det där, får ibland dubbelkolla mig själv.

anonym: tack för tipset! mjöl är dock lite klurigt. mjölkprodukterna går ju ofta att ersätta rakt av, men vetemjöl är lite svårare alternativt att det blir mkt märklig konsistens. Jättekompakt och torrt. Har inte riktigt fått pejl på det där...

Mari sa...

En muffin är inte lika söt som en cupcake. Ursprungligen alltså. Nu har man mer och mer övergått till samma söthet och därmed är skillnaden inte så stor.

Svenska muffins är dessutom luftigare än amerikanska och mer lika cupcakes så vi kanske inte ser nån större skillnad.