torsdag, juni 05, 2014

fråga bloggen.

Hejhej. Ni som har barn (eller kan svara på detta iaf), hur gör ni med sparande för kidsen? Inte mängd pengar alltså, utan sparform. Tips och trix mottages tacksamt.

8 kommentarer:

Schmarro sa...

Eeeh fick ångest direkt när jag läste detta. Undrar också. Tänker att vi börjar spara när kiddo är något år och vi jobbar lite mer, dvs har två löner och inte en lön och en pissig föräldrapeng. Och! Har också funderat på: är det verkligen det bästa att öppna konto i kiddots namn, varför inte i sitt eget med öronmärkta pengar till kiddo? Säger hon som har en syster som fyller 18 i år och har massa arv och sparat som hon vill lägga på bartenderskola samt plastikkirurgi och ingen kan stoppa henne pga myndig i sommar. gaaah.

Linn sa...

Hejje! Nu har jag ju inga barn, men tänker ta mig friheten iallafall och dra mig till minnes vad jag lärde mig på bankjobbet. Det vanligaste sparandet till barn om man inte själv vill vara aktiv är fonder. Det finns ju tusen miljoner olika fonder, så där kan man ju titta lite på vad man tycker är viktigast - avkastning eller etiska fonder osv. Det finns fonder som kallas för generationsfonder, vilket innebär att de är riskutformade för just längden på sparandet. Generellt kan man ta lite mera risk på så långt sparande än om du skulle spara på ett par års sikt. Det finns ju också ränteobligationer (men räntan är väldigt låg = låg avkastning).

Sen till varför man ska spara i barnets namn: egentligen mest en praktisk/safety grej ifall man skiljer sig/går isär/nån går bort. Vid separation ingår pengarna i bohaget och skulle det då vara så att föräldrarna blir oense eller en person vill ha pengarna till nåt annat så finns det inget lagligt skydd att stoppa det. (Det tänker man ju inte ska spela så himla stor roll eftersom man har valt en bra partner, men ändå). Samma sak vid dödsfall. Sen kan det också vara att andra än föräldern vill sätta in pengar och vill vara säkra på att pengarna tillfaller barnet (vilket lite är BS eftersom föräldrarna ändå kan ta ut pengarna iom förmyndare).

Phew, okej det var det för mig.

Linn sa...

BS? Alltså vem är jag?

Lisa sa...

Jag valde ett kapitalspar barn. Pengarna står i mitt namn, men är öronmärkta till dottern. För jag så tillfaller de henne innan. Lever jag så väljer jag om hon ska få dem när hon är sexton, arton eller tjugofem. Inom det kan jag byta mellan olika fonder utan att betala skatt vid försäljning. Nu vid deklaration så är pengarna mina.

MissParker sa...

Vi har inte något sparande i barnens namn, för jag (okej vi ;)) vill välja lite när dem ska få sina pengar. Så jag sparar i fonder (låg risk, låg ränta), och fonderna står på mig, alla fyra. Tanken är väl att dem ska få pengarna när de flyttar hemifrån.

Tror jag, systerdottern fick sina när hon blev 18. Det blev inte jättebra...

Jenny sa...

Sparar i etiska och miljövänliga fonder som står i Fimpens namn (och nu tänker jag icke berätta detta för honom innan han är typ 45, efter att ha läst ovan). La dock inte upp sparandet förrän för kanske ett år sedan, eftersom vi var föräldralediga innan det och rå"fattiga".

Anna Granström sa...

barnbidraget går direkt till ett sparkonto hos handelsbanken. Sen sparar Martins separat i nåt konto som Victor inte får tillgång till förrän han är typ 25. Har inte börjat med fonder eller sånt än, utan alltså traditionellt sparkonto.

egoistiska egon sa...

TACK FÖR ERA SVAR. Så bra!