onsdag, mars 14, 2007

jag gillar ju det här med medier och brott.

Banksy gör fina grejer. Idag kommer han, eller främst det han gör, få figurera exempel när vi håller i seminariet om kulturellt motstånd. Sen ska vi färdigställa pm:et till uppsatsen. Det känns väldigt lätt att glorifiera uppsatsskrivandet när det inte har börjat ännu. Gjorde samma sak förra gången och då slutade det hela med att min käke låste sig på grund av all stress och jag fick leva på varma koppen tills vi hade lämnat in skiten. Ska försöka att inte göra om samma misstag. Då skrev vi ju om hur gärningsmän framställs i tv-nyheter, vilket bland annat togs upp i gårdagens Uppdrag Granskning. Hoppas att alla såg inslaget och om ni inte gjorde det så går det ju alltid att kika på det på nätet. Läste tidigare i år, minns dock inte var, om en kriminolog som uttalade sig om var vi oftast tror att brott begås samt varför. Hon menade att de flesta anser att brott begås där man själv inte befinner sig. Lantisarna tror att flest brott begås i storstäderna, stadsborna att det är i småstäderna, de på ena sidan stan tror att det är på andra sidan stan, de i lägenhet att det begås flest brott i villaområden, de i villaområden att det är i lägenhetsområdena och så vidare. Anledningen till detta ska enligt kriminologen bero på mediernas överdrivna rapportering och dramatisering av brott, men eftersom det sällan händer att man själv bevittnar ett brott så måste det alltså begås där man inte själv är. Mediernas makt över våra åsikter och uppfattningar är enorm, och det är sanslöst spännande och intressant. Hihi.

6 kommentarer:

Matilda sa...

Ruskigt intressant. Jag gillar också det där med medier och brott.
Jobbade kväll igår och såg inte Uppdrag granskning, men ska på din uppmaning göra det via nätet.

Daniel Storey sa...

Det finns en P3-dokumentär om skotten på Sturekompaniet, som också kommer in en del på hur gärningsmänn framställs i media. Inte särskilt djupt, men ändå.

Och Banksy! Gud så bra.

egoistiska egon sa...

matilda: gör det!

storey: har tänkt lyssna på den, nu fick du mig än mer intresserad av att göra det. banksy är fantastisk. hörde nyss på radio om någon stackars hantverkare (eller liknande) som lyckats måla över en banksymålning.

Matilda sa...

Ville bara säga att Uppdrag granskning var förbannat bra! Hade sådan tur att när jag kom från jobbet igår gick reprisen på SVT24. Jävligt intressant att INGEN kollade domslutet eller annan fakta noggrannare. Skamligt av journalistkåren!

egoistiska egon sa...

ja, det är rätt absurt. tyvärr är det, och konsekvenserna som blir (ex lagförslag osv) vanligare än man tror. men bra att något uppmärksammas iaf.

Daniel Storey sa...

Aj aj. Stackars hantverkare. Eller ja, det är jätte synd om honom om han inte visste vad han gjorde och nu är ångerfull. Om det var ett icke-fan så bör han istället straffas med tjära och fjädrar.