måndag, oktober 29, 2007

barr i barret.

Åkern är betydligt mindre vacker just nu. Lerig. Avslaget blött gräs. Djupa däckspår efter att pappa fick för sig att sladda med volvon. Men dikeskanten där längst bort mot skogen är betydligt vackrare just nu. Jag hade ett knallgult regnställ i storlek XL från clas ohlsson, mormors gamla stövlar och en DIF-mössa som luktade skog och därmed hade varit med förr. Området kring diket runt hela åkern skulle röjas. Mamma och jag tog hand om alla träd, grenar och buskar som var resultatet av pappas framfart med motorsågen längs hela dikeskanten. Upp från diket rakt in i skogen. Vi turades om att dratta på arslet i diket eller fastna med fötterna i hålen som inte syntes. Pappa andades rök och motorsågen bensinångor. Jag snärtade en kvist rakt i mitt eget öga och hann tänka att jag minsann skulle gå på matchen dagen efter även om jag blev blind och fick gå med piratlapp. Men jag blev inte blind och behövde ingen piratlapp. Benen dinglande i diket och en näsduk för ögat en stund räckte. Mamma försvann baklänges rakt in i skogen för fjärde gången och pappa stannade motorsågen för vattenpaus ur gårdagens cocacolapetflaska. Jag satt på motorhuven på bilen och tänkte att ibland känns livet. Mamma undrade vilken fågel som lät, pappa var svettig och bad mig godkänna julgranarna han valt ut tio meter bredvid. Motorsågen fortsatte lukta bensin, mitt öga återhämtade sig, jag tappade regnbyxorna om och om igen och godkände pappas julgranar. Vi åkte hem tre timmar senare och duschade bort barren ur hårbotten. Till middagen diskuterades hur julen ska se ut i år. För första gången på tjugofem år ska vi inte fira tillsammans och jag insåg att mitt godkännande av julgranar inte spelar lika stor roll det här året som förr. Och nu, när jag en måndag sitter på ett tråkigt kontor och känner mig allmänt jävla ihålig till synes utan anledning undrar jag hur mitt liv skulle se ut om vi tog vårt pick och pack och flyttade ut på landet istället.

7 kommentarer:

sara sa...

Gud vad härligt det låter, med kroppsarbete och frisk luft och att välja julgran. Verkligt på något vis. Påtagligt.

Ska du fira borta, eller ska dom?

egoistiska egon sa...

Det är verkligt, och det är liksom hela livet på landet på ett helt annat sätt än i stan.

Både och. Min bror blir pappa i början av januari, så i år firas julen där tillsammans med min brors frus familj. Jag har då valt att istället fira med K. Det känns mest naturligt just nu. Men det känns också konstigt, att inget längre kommer vara som förut. På gott och ont.

Anne sa...

jag får utslag av julgranar...

Ivana sa...

Min själ lider, jag kan inte ha någon julgran. Ingen varnade mig om detta dagen då jag blev mamma till två katter!

egoistiska egon sa...

anne: du har mkt konstiga allergier!

ivana: och min själ lider för att jag inte kan ha katt. hade hellre valt katt än julgran :(

Daniel Storey sa...

anne: är det bara julgranar eller även dem som står kvar i skogen? om det bara är julgranar så är det nog den roligaste allergin jag hört talas om. men det är ändå synd om dig!

egon: måste man börja tänka jul redan?

egoistiska egon sa...

storey: om man ska välja ut julgran i skog, så ja. och även enligt alla butiker.