fredag, oktober 13, 2006

varför rosa?

Okej, det här är kanske som att svära i kyrkan, men varför tycker alla tjejer (generalisering, jag vet!) att rosa är så snyggt? Jag har faktiskt lite svårt att förstå det. Säger inte att det är fel att tycka att rosa är fint, för folk får tycka vad de vill. Det är mängden vuxna tjejer som har rosa som favoritfärg som förvånar mig. Rosa är för mig lika fult som orange eller bajsbrun var under hela ens uppväxt. Jag förstår inte allas upphetsning över rosa. Dessutom verkar det som att gillar man rosa ska man gilla rosa jättemycket. Typ ha rosa väska, mössa, halsduk, vantar, jacka, skor, kjol, hårspänne, blogg och vespa. Jag såg nämligen en rosa vespa nyss. Igår såg jag en rosa datorväska. Allt ska vara jätterosa, inte ens svagt gammeldags rosa som är den enda rosa nyansen jag kanske klarar av, utan verkligen ROSA så man ser extra tydligt att det är rosa. Älskar man rosa ska det dessutom gärna kombineras med glitter. Hej My Little Pony liksom. Jag fattar verkligen inte grejen.

Och så är jag lite extra grinig idag för det tar på krafterna att försöka få 40 stycken kreativa studenter att enas kring ett tema vi ska ha på uppläsningskvällen.

11 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag är inget superfan av rosa. Tror knappt att jag har någonting rosa. Jag gillar svart, svart och svart.

egoistiska egon sa...

Svart funkar till allt, rosa funkar inte till mycket... Inte i min värld iaf :)

Alex sa...

Äh dra inte in My little ponny liksom! Rosa är en bra färg men bara om den är ljusare än ljusast och döljs av en svart kofta! Dåru, då blire bra!
Bill var förtjust i rosa ett tag men den perioden gick över lika fort som den började. Nu är han mest förtjust i färgglatt med allt vad det innebär. Jag börjar fundera om detta hype kring rosa bottnar sig i föräldrarnas vilja och inte barnens. Fast å ena sidan är det bara mina fördomar och vem är jag i den stora världen! Du vet...

egoistiska egon sa...

Alexandra: ja, men DET är ju en annan sak, både gällande det ljusa ljusa rosa och barnens fascination för rosa... Det kan jag ta liksom, det är den här starka rosa färgen tjejer över 20 fortfarande har så extremt flitigt som jag inte fattar.

Alex sa...

Jag tror att samma tjejer har en multimöbel hemma fylld med vhsfilmer samt en dvdspelare men ingen video. Alltså, de kan inte se filmerna men har dem kvar för att fylla ut den stora multihyllan för så många snapsglas har de inte. Dessutom har de ylande vargar på väggarna och rosa fluffiga kuddar i skinnsoffan.
(ok, dags för sängen annars skriver jag en hel avhandling. sov gott)

Anonym sa...

Jag tycker rosa är fint. Men inte är jag glittrig för det;) fast det mesta rosa jag har är rosa thirts..det är fint på sommaren:)

Anonym sa...

Hihi rosa är en konstig färg! Har dock också sett en rosa vespa som jag tyckte var söt och en gång hade en kompis ett rosa kök som var väldigt mysigt! Men annars är jag rätt anti-rosa. :)

egoistiska egon sa...

mimmi: ja jag såg också en rosa vespa häromdagen och en i min klass har rosa hår (!), men inte är det speciellt snyggt inte :)

Anonym sa...

Jag tycker rosa är fint. Antagligen är det en nostalgigrej, för när man var liten så fanns det ju jättemycket fina rosa (och glittriga) leksaker som man ville ha och kanske inte fick, och det var väl alltid någon tjej som hade ett jätterosa gulligt flickrum. Jag hade en enda liten Hello Kitty-jackhängare när jag var liten och när HK kom tillbaka för några år sedan köpte jag massa sött (och rosa). Dessutom är det väl hajpat som en gullig tjejig färg (usch, låter ej så bra) och det påverkas man (inte du då) säkert av.

Anonym sa...

HAHAHA

Anonym sa...

Jag hade iofs en rosa Amazon en gång... (bilen då), å andra sidan är jag kille, så det räknas nog inte riktigt.

Däremot har jag en teori om varför rosa fortfarande är en tjejfärg och blått en killfärg: Titta i valfri leksakskatalog och förundras över hur ROSA sidorna med "tjejleksaker" alltid är, och hur blåa sidorna med "killeksaker" är...

Gamla hederliga könsrollstraditioner helt enkelt.