tisdag, oktober 24, 2006

budapest på fyra dagar.

Eftersom området kring Budapest var det snyggaste lapptäcket ever så blev vi lite kära i staden redan innan vi landat. Fick privatchaffis från flygplatsen till vårt hostel där vi möttes av ett ”You book private room for two? You get apartment, ok?” samt en flarra vin. Bodde nära parlamentet inklusive tältande demonstranter och avspärrningsband. Åkte tydligen i rätt tid då det knappast är lugnt där just nu.

Eftersom vi bodde så centralt gick vi överallt, utom vid två tillfällen då vi tog tunnelbanan (fötterna höll på att ramla loss av smärta samt dags att flyga hem) vilket gjorde att vi såg otroligt mycket och även fick de ondaste fötterna någonsin. Men shit vilken vacker arkitektur och så otroligt mycket coola detaljer. Som alla skyltar med ord som var omöjliga att uttala eller bara häftigt gjorda, eller att varje gatlykta är så snygg så snygg. Och alla statyer överallt. Överallt! Vissa var dessutom rätt läskiga. I det lite större perspektivet så shoppade vi i flera omgångar, med blandat resultat, såg sevärdheter som fler statyer och byggnader och badhus och småslott. Var på konstmuseum och såg Rembrandts skisser och teckningar och Caravaggios David med Goliats huvud. Häftigt! Besökte House of Terror, där mycket läskiga grejer utspelat sig. Ståcellerna i källaren var kanske inte det mysigaste jag sett. Intressant med mer Ungersk (hemsk) historia också. Etnografiska museet hade utställningen World Press Photo 06 på besök och det var en självklarhet att besöka.

Vi bodde i Pest, och var därför mest där. På Buda-sidan fanns slottet och andra klassiska turistsevärdheter inklusive miljarder med turister. Vi gick och gick och gick och traskade över alla broarna som fanns och kikade på utsikten som hela tiden var närvarande. Irrade sen bort oss ett tag i Gamla Stan och besökte en kyrka. Var även ner i en mörk labyrint under slottet som till en början var hur läskig som helst. Sen spårade det ur lite med vinfontäner och påstådda fossil av datorer. Fast att den rymde upp till 10 000 personer och användes av de första människorna som i området för en halv miljon år sen samt var någon slags militärhögkvarter under kalla kriget är ju inte mindre sant för det. Vi hittade iaf ut och det är väl huvudsaken.

Självklart var det massor med latte, cappuccino, öl, mat, mysiga caféer och konstiga restauranger och trevligt sällskap med en och annan utbytesstudent också. Tack världens bästa K för att du ville åka dit med mig och Tack världens bästa T för att vi fick komma och hälsa på!

10 kommentarer:

Kenneth Grönwall sa...

Tack själva bästaste du!

Anonym sa...

Härliga bilder! Shit vad långt hår du fått, fint!

egoistiska egon sa...

kentson: puss!

mimmi: åh tack! det har växt som ogräs, men jag har inte haft långt hår sen i åttan så jag är rätt glad, hihi.

Kerstin sa...

Åh, jag blir ju skitsugen på Budapest. Tror det blir mitt nästa resmål. Tack för inspiration.

PS: Skitsnygga foton.

egoistiska egon sa...

kerstin: gör't! helt klart värt det. billig stad (förutom att shoppingen kunde vara bättre ja...) och så vackert! säg till när du ska dit så ska du få massor med tips! och tack :)

Anonym sa...

oh så fint!
ni bara MÅSTE komma till wien, arkitekturen här är helt fantastisk t ex och en massa annat lattjo!

egoistiska egon sa...

ja-a-a. vi fnular på en resa ivår, blir det bra? ;)

Anonym sa...

såklart!!

Anonym sa...

sötnos tack själv! även om det känns som om jag inte var så närvarande som jag skulle ha velat vara. lycka till med uppläsningskvällen!!!

HannaElin79 sa...

Fiiina bilder! Och jag säger som Anna - vilket långt hår du ligger inne med. Måste få se det i verkligheten snart :)